Кралят на Йордания: Целият регион е на ръба на пропастта

ЕС
14:00 - 17 Октомври 2023
2724
Кралят на Йордания: Целият регион е на ръба на пропастта

Йорданският крал Абдула II, който е на посещение в Германия, заяви, че заплахата от регионална война е реална, пише Би Би Си.

"Целият регион е на ръба на пропастта", каза той.

Той също така предупреди срещу опитите палестински бежанци да бъдат изтласкани в Египет или Йордания. "Това е червена линия, защото мисля, че това е план на някои... обичайните заподозрени, за да се опитат де факто да коригират ситуацията на място", каза Абдала.

Като част от европейската си обиколка Абдула провежда разговори с канцлера Олаф Шолц, преди самият германски лидер да отпътува за Израел.

Във вторник израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари каза, че статутът на Ивицата Газа след планираната инвазия на Израел ще бъде "глобален въпрос" за международно обсъждане.

"Обмислихме всички възможни изходи", каза Хагари, попитан дали израелските военни планират да окупират и управляват Газа. "Кабинетът обсъжда как може да изглежда това... Как ще изглежда ситуацията в този регион също е глобален въпрос."

Хагари също подчерта, че не се обсъжда прекратяване на огъня. "Продължаваме да се подготвяме за следващите етапи на войната", каза той.