Кръщават улица в София на Георги Черкелов

Режисьорът Лилия Абаджиева поде инициативата и изпрати писмо до кмета Йорданка Фандъкова

Култура
15:51 - 01 Юни 2022
3184
Кръщават улица в София на Георги Черкелов

В София да бъде кръстена улица на големия кино и театрален актьор Георги Черкелов. Тази инициатива поде известният режисьор Лилия Абаджиева, която изпрати писмо и до столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Един от най-големите български актьори Георги Черкелов, оставил незабравими роли в българското кино и Народен театър “Иван Вазов”, ни напусна през 2012 г.

"В квартал “Киноцентър” голяма част от улиците носят имената на големи български актьори. Бихме искали в този квартал да има улица на името на Георги Черкелов. Бихме се радвали да се именува една от улиците, които все още нямат име в квартал “Киноцентър” с решение на Столичен общински съвет да носи името на големия български актьор Георги Черкелов", пише Абаджиева.

"Предлагаме Ви улицата да бъде в близост и да допълни улиците на славните български актьори от онова златно поколение: Георги Георгиев-Гец (дългогодишен партньор в театъра и киното на Георги Черкелов), Нейчо Попов, Григор Вачков, Иван Кондов. Като имена на улици в квартал “Бояна” в близост до Киноцентъра е отдадена почит  на много от нашите бележити актьори от близкото минало, защото там са произведени голяма част емблематичните филми от историята на българското кино. Ще се радваме сред тези имена на легендарни актьори да присъства и името на Георги Черкелов", пише режисьорката и приканва СОС да почете по този начин големия актьор.