Краси Аврамов се хвана на нигерийската схема за киберизмами

"Искали са лични данни от моите фенове, представяйки се от мое име през фалшив профил", пояснява той

Шоу
14:14 - 28 Март 2024
2167
Краси Аврамов се хвана на нигерийската схема за киберизмами

Човека глас, както е известен изпълнителят Краси Аврамов, наскоро разкри, че е станал жертва на нагли хакери. Последствията касаят профила му в социалните мрежи, както и информацията в него. Аврамов е потърсил почти веднага и съдействие от полицията, макар да не е подал веднага сигнал за хакерската атака, става ясно от това, което самият той споделя пред столично издание.

Нещо повече - Краси Аврамов побърза да уведоми и последователите си с това, което му се случва в момента, а също и да ги предупреди какво се случва във виртуалното пространство. Певецът с уникални вокални възможности, дори благодари предварително на хората, които сами са решили да "подават сигнал до администраторите на платформата и да докладват този самозванец".

От думите на Аврамов става ясно още, че според него хакерите са "някакви нигерийци", вероятно визирайки станалата печално известна още преди 20 години група интернет мошеници, базирана в Лондон.

"Искали са лични данни от моите фенове, представяйки се от мое име през фалшив профил", пояснява той и се обръща с призив към последователите си "никога да не предоставят каквито и да било сведения за себе си на подобни акаунти, били те, поне привидно, притежание на популярни лица".

Междувременно на профила менте на изпълнителя в мрежата е изтипосана негова снимка от по-ранните му години, придружена с надпис: "Цялата любов към теб, мой прекрасен фен, благодаря ти много, че подкрепи мечтата". Кибер злосторниците пък, даже не са си направили труда да обяснят каква е точно мечтата на Краси Аврамов и защо точно сега търси подкрепата на своите фенове, като предлага на напълно непознати хора своето виртуално приятелство.

Именно съмнението провокирало последователите на Краси Аврамов в достоверността на акаунта му и да го докладвали на администраторите на платформата. Благодарение на тях и фалшивия профил на певеца е бил блокиран.