Краси Гергов и Спас Русев показват картини на Кристо в "Квадрат 500"

Творбите на големия приложник ще бъдат достъпни за публика до 25 октомври

Култура
12:36 - 22 Юли 2020
2798
Краси Гергов и Спас Русев показват картини на Кристо в "Квадрат 500"

Три творби на Христо Явашев–Кристо ще бъдат представени в изложба в Квадрат 500. Откриването е на 23 юли – събитието ще продължи в рамките на три часа при спазването на всички противоепидемични мерки, съобщават от Националната галерия. Художникът си отиде на 31 май – две седмици преди да навърши 85 г., пише "Площад Славейков".

Националната галерия притежава ранни негови произведения от студентските години, както и два постера – но не и оригинали, каквито сега ще бъдат представени пред публиката. До 25 октомври ценителите ще могат да видят великолепните рисунки на Кристо – „Обградените острови“, „Над реката“ и „Мастабата в Абу Даби“. Само един от тези три проекта е реализиран – „Обградените острови“.

Не се съобщава чии са притежателите на картините, но по описанието на едната става ясно, че е притежание на Красимир Гергов, чиято съпруга е собственик на столичната галерия „Оборище 5“. Преди време Спас Русев съобщи, че ще покаже у нас произведение на Кристо, негова в тази изложба е „Обградените острови“. Застрахователната оценка на трите произведения е 6-цифрена, научи „Площад Славейков“.