Красимир Ципов: Машинно гласуване ще има и при предсрочни избори

Проблемът с протоколите зависи от съставите на изборните комисии

Политика
08:36 - 09 Септември 2020
1195
Красимир Ципов: Машинно гласуване ще има и при предсрочни избори

Ще има машинно гласуване, законът ще бъде изпълнен. Това заяви зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов пред Нова телевизия. При предсрочни избори машините може да бъдат наети, допълни той.

Идеята ни беше още в началото на годината този въпрос да бъде решен, но коронакризата отложи това, обясни Ципов. Всички действия били предприети. Имало поискани оферти още в края на март или началото на април. Подадени са 2 оферти, закъсняха производителите заради коронакризата и изпратиха офертите през юни, допълни той. Трябвало да се види дали машините ще бъдат купени или наети. 9500 секции ще бъдат с машини, каза Ципов.

Нашето предложение е да има и хартиени бюлетини, защото има български граждани, които в условията на пандемия се притесняват да гласуват с машини, обясни Ципов.

Още преди 2 г. бе ясно, че парламентарните избори, които предстоят, трябва да са с машини и управляващите трябваше да го осигурят, коментира пък Христо Проданов от БСП. И обвини ГЕРБ, че се опитват да забавят процеса, за да няма машинно гласуване.

 
Соцдепутатът обяви, че на последните избори е имало 600 хиляди невалидни бюлетини, което бе оборено от Ципов. Нека да видим колко е броят недействителни гласове за политически сили - ще видим, че на ГЕРБ недействителните бюлетини са най-много, в пъти повече от останалите - за какви манипулации може да става въпрос, даде пример той.

Проблемът с протоколите зависи от съставите на изборните комисии, в които членове има и БСП, допълни депутатът от ГЕРБ. Той обясни, че при броенето ще се изкара резултата от машинното гласуване, ще се вземе протокола и от хартиените бюлетини, и така ще се занесат в ОИК.

Ще осигурим кворум за провеждане на днешното заседание на парламента, уверен бе Красимир Ципов. Дори да осигурите кворум днес, не може да бъде осигурена политическа легитимност на този парламент, отвърна му Проданов.