Красимир Каменов – Къро – последният бос

Гангстерът е смятан за поръчител, освен на убийството на Любо Полицая, но и на Георги Илиев

Общество
16:58 - 25 Май 2023
13674
Красимир Каменов – Къро – последният бос

Убитият в ЮАР престъпен бос Красимир Каменов-Къро е подозиран в заговор срещу главния прокурор, висши магистрати и полицаи криминален бос е смятан за поръчител, освен на убийството на Любо Полицая, но и на много други знакови разстрели, сред които и този на Георги Илиев.

Красимир Каменов-Къро е сред малцината останали „големи фигури“ от криминалния свят на мутрите от зората на демокрацията. Може би една от причините да остане недосегаем е и тази, че от доста време не живее в България, а в ЮАР, понякога и в Дубай. Парадоксално, но изглежда дори и оттам, въпреки разстоянията съумява да контролира хората си у нас. Всичко това дава основание да се приеме, че Къро е един от последните донове на родната „Коза Ностра“.

Името на Къро се свързва със собствеността на няколко от най-големите земеделски борси у нас. Твърди се, че свързани с него фирми държат концесиите на най-оборотните плажове по Черноморието. Последното показва и същината на проблема. Плажните концесии се определят с решение на правителството. И след като вече три десетилетия наследници на някогашните ВИС и СИК държат най-известните и посещавани български плажове, то явно проблемът е в държавата или в тези, които я управляват. За Къро се смята, че контролира и най-големите частни паркинги в центъра на София.

Неофициално името му се свързва дори с наркотрафик, но доказателства за това никога не са представяни. Малцина са тези, които са били готови да се изправят срещу Къро. Казват, защото бил много суров, много отмъстителен и жесток. Други му преписват „бащинството“ на легендарната „Бригада на чуковете“ – мутри, станали известни с жестоките си методи за контрол над наркодилърите и особено на онези от тях, които пробват да работят като независими пласьори и са известни в тези среди като „шанаджии“. 

Допреди две седмици, никой у нас и не подозираше, че подземният бос може да се окаже пръв другар (вероятно не само по интереси) на политиците, зовещи за отстраняването на обвинител №1. 

От миналата седмица Красимир Каменов-Къро, макар и задочно, вече е обвинен като поръчител на убийството на Любо Полицая. Покушението срещу бившия полицай от софийското Шесто РПУ - Любомир Иванов, бе извършено на 10 май м.г. в сутрешните часове пред блок в кв. „Лозенец“. Работното обвинение е, че физически извършител на убийството е Кристиян Илиев, а Боян Табаков. Първият е под домашен арест, а вторият на свобода отскоро срещу 10 000 лв. гаранция. Една от версиите е, че Любомир Иванов и Къро са се конфронтирали заради машини за нелегална продукция на цигари.  

И макар да е обвинен за поръчителството само на убийството на Любо Полицая, оперативната информация на службите приписва на Къро доста солиден списък от поръчкови убийства. Но каква е истината трудно някой може да каже.

Едно от убийствата е това на Георги Василев през 2005 г. Става въпрос за бившия шеф на „Паркинги и гаражи“ в София. Предполагаемият мотив е, че Василев не е бил съгласен ВИС да контролира най-големите паркинги в столицата. 

През март 2013 г. Стойчо Стоилов, търговец на зеленчуци, бивш служител на ветеринарния пункт на митницата в „Свиленград“ е пребит до смърт пред дома си в столичния квартал „Редута“. Подозренията са, че поръчката за побоя е свързана с т.нар. „златен гьол“, контролиран от Къро на българо-турската граница. 

Същата година, но в началото, на стълбите пред Съдебната палата в София, докато се движи с охраната си, е прострелян Златомир Иванов – Златко Баретата. Подозренията са, че между Къро и Баретата е имало спор именно за контрола по българо-турската граница, като Златомир Иванов също искал да влезе в бизнеса с проверката на земеделска продукция, внос от Турция.

През април 2021 г. на Околовръстното шосе е прострелян търговецът на автомобили Николай Драгополов. Няколко месеца по-рано собственикът на автокъща губи 8 луксозни автомобила, които са запалени, защото е отказал да плати рекет от 1 млн. лв. на хора на Красимир Каменов. 

Преди 13 месеца в покрайнините на София бе убит Боби Белята – Борис Борисов. Начинът, по който е ликвидиран, говори, че той се е познавал с убиеца си. Тогава в медиите за първи път се прокрадва версията, че убийството е заради спор между някогашни партньори и наследници на империята ВИС, останала след ликвидирането на лидера й Георги Илиев на 25 август 2005 г. Разследващите тогава проверяват за убийството дори Къро, който имал мотив да елиминира Главния, за да вземе по-голям дял от империята на силовата групировка.