Красимир Ненов: Част от исканията на енергетиците са по-сложни

Няма опасност България да остане без ток, заяви зам.-министърът на енергетиката

Новини
09:41 - 03 Октомври 2023
2477
Красимир Ненов: Част от исканията на енергетиците са по-сложни

"Голяма част от тези шест искания на енергетиците вече са ни известни. Част от тях са изпълними, част от тях са по-сложни за изпълнение", заяви Красимир Ненов - зам.-министър на енергетиката.

"Вече обсъждаме от 19-ти септември насам варианти за алтернативно решение на внедряване на механизъм. Системата има нужда от поддържане на определени характеристики. Съществуващите мощности на централите са в състояние да ги осигурят", поясни той.

„Има разговор с Електроенергийния системен оператор за механизъм, по който да се осигурят тези услуги. Има минимален набор блокове с подобни характеристики, които да работят”, каза още той.

Той обобщи: „Идеята е на този етап да работят електроцентралите при пазарни условия в моментите, когато пазарната цена позволява това, а през останалото време да се провеждат търгове за купуване на най-изгодното.”

По думите му има разбиране, че решението трябва да бъде законосъобразно.

„След 2020 г. е недопустимо да бъде въвеждан Механизъм за инсталации с по-висока интензивност на емисиите на въглероден диоксид, каквито са имено нашите електроцентрали. Електроенергийната система има нужда от поддържане определени характеристики. Именно съществуващите мощности на въглищните централи са в състояние да ги осигурят.

В момента те предоставят такива услуги на електроенергийната система. Ако не са в състояние да ги предоставят, операторът ще трябва да търси алтернативни решения. По тази причина има разговор с електроенергийния системен оператор във връзка с това да се разработи механизъм, по който да бъдат осигурени тези услуги”, обясни Ненов.

Няма опасност България да остане без ток и да се налага да внасяме на по-високи цени, категоричен бе той.