Красимир Райдовски пред Lupa.bg: Марин Райков отново се гласи за служебен премиер

Актуални новини
14:30 - 18 Август 2020
7575
Красимир Райдовски пред Lupa.bg: Марин Райков отново се гласи за служебен премиер

Няма българин, който да не е чувал за посланик Марин Райков и за неговите изяви. Аз предполагам, че той сега се гласи отново да стане министър-председател на едно служебно правителство.     

Това сподели пред Lupa.bg бившият служител на външно министерство и на Българското външнополитическо разузнаване Красимир Райдовски, като изрази възмущението си от участието на Райков в протестите срещу правителството. 

„Посланиците имат право да протестират, само когато се откажат от посланическата заплата и привилегия и напуснат Външно министерство. Могат да ходят и по покрива на министерството след това, ако искат”, безапелационен беше в критиката си Райдовски.

Според него, когато посланиците станат „протестанти” – това вече говори за кадровия подбор и за морала на държавния чиновник. „Марин Райков е един герой. Само един „херой” може да стане член на Българската комунистическа партия непосредствено преди деветосептемврийския преврат”, иронично добави разузнавачът. 

По думите му човекът, който носи отговорността за поведението на Марин Райков, е неговият министър (Екатерина Захариева – бел. ред.) „Която му беше зам.-председател на Министерски съвет, когато той управляваше МС като служебен премиер”, вметна той.

„Аз си обяснявам нейното поведение с обстоятелството, че тя е била ангажирана да работи по новата Конституция, както сама обяви - на базата на високото професионално юридическо ниво, придобито по време на двугодишната й практика като юрисконсулт в Министерството на екологията”, каза още Райдовски. 

Другата причина, поради която Захариева не реагирала веднага и не е отзовала посланика, е, че „може би си търсела шарените куфари, с които да емигрира на по-спокойно място някъде в администарцията на Европейския съюз”.

В заключение Красимир Райдовски обобщи по отношение на протестите, че „Кучето си лае, керванът си върви”.