Красимир Вълчев: Дистанционното обучение ще достигне 20% от часовете

Актуални новини
15:03 - 12 Юни 2020
2260
Красимир Вълчев: Дистанционното обучение ще достигне 20% от часовете

Идеята на МОН е дистанционното обучение да е до 20% от часовете. То ще продължи като алтернативна форма на присъственото, защото днешните и утрешните деца ще трупат знания все повече пред екрана, а не от книгите. 

Тази перспектива очерта министърът на образованието Красимир Вълчев по време на днешния парламентарен контрол. 

"Обучението от разстояние в електронна среда има предимства и недостатъци и нашата политика не е да замества присъственото обучение. От друга страна трябва да се има предвид, че дигитализацията на света е неизбежна и че днешните ученици ще учат все повече на екран, а не на книжен носител“, обясни Вълчев.

Той обаче призна, че анализът за ефективността на електронната система все още не е направен, защото е нужно време за това.

"Най-доброто обучение е присъственото в класната стая, нищо не може да замени прякото взаимодействие с преподавателя. Част от знанията, уменията и компетентностите не могат да се научат в електронната среда. Такива са социално-моционалните умения, развитието на моториката - недостатъци, които предполагат децата да са в класната стая", каза все пак министър Вълчев. 

Той обеща, че електронното обучение ще е само аварийна алтернатива на присъственото, защото средно 10% или 3 седмици се губят заради извънредни ваканции. 


Снимка: Агнес Методиева