Красимир Вълчев: Проектобюджет 2024 онагледява провала на Асен Василев

Това написа депутатът от ГЕРБ в своя фейсбук профил

Икономика
17:38 - 12 Ноември 2023
12362
Красимир Вълчев: Проектобюджет 2024 онагледява провала на Асен Василев

Финансовият министър прави ляво-популистка политика и краде бъдещето на децата, обвинява шефът на парламентарната комисия по образование.

Проектобюджет 2024 онагледява провала на бюджетната политика на Асен Василев от последните две години и половина. Предишните две години инфлацията и високият номинален ръст на вноса скриха реалната картина. Но рано или късно идва сметката. 

Това написа депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание Красимир Вълчев в своя фейсбук профил във връзка с държавния бюджет за 2024 г., анонсиран от финансовия министър Асен Василев. Василев заяви, че бюджетът е балансиран в рамките на маастрихтските критерии.

"Нов дефицит, още дълг, повече разходи за лихви, намалени инвестиции и разходи за образование и култура, нелогично завишени приходи на фона на намалена събираемост, увеличаване на данъци. Голям шлем от бюджетни провали. Това е резултатът от ляво-популистка бюджетна политика на Асен Василев" заяви още Вълчев в своя пост.

По думите му България продължава да функционира, като бърка в джобовете на децата - веднъж като харчи за сметка на дългове и втори път като пести от развитие.

"Лъсна и лицемерието. Обещаваха, че ще спрат кражби, а вдигат данъци. Обещаваха да вземат от "Лукойл", а им направиха подарък за 3 млрд. лева за сметка на всички нас. Обещаваха да увеличат събираемостта, а тя се срина", написа още той.

Според Вълчев за две години номиналният ръст на БВП е 37 на сто (заради инфлацията), а на приходите от ДДС - едва 21%.

"Причината за подобен срив на събираемостта може да е само една - корупция. Затова сега ни предлагат да вдигаме данъци, да вземаме заеми и да пестим от развитие", заключава той.