Красимир Янков измъква БСП под носа на Корнелия

Политика
14:40 - 30 Юли 2020
6935
Красимир Янков измъква БСП под носа на Корнелия

Социалистът Красимир Янков е напът да измъкне кормилото в БСП изпод ръцете на Корнелия Нинова. Lupa.bg научи, че червеният депутат набира голяма скорост и изпреварва и Кирил Добрев в състезанието за лидер на столетницата.

„След записа на оная камера от „Позитано” на Кирил Добрев му падна имиджа сред социалистите”, коментираха пред Lupa.bg заклети партийци. Точно този гаф дал възможност на конкурента му Красимир Янков изненадващо да дръпне значително в надпреварата.

Ако Корнелия Нинова не успее на събере поне 42 000 от гласовете в БСП, което е 50% от членската маса в партията, кой да седне на лидерския стол ще се решава на конгрес. А там нейните шансове намаляват, защото апаратните игри имат много по-голяма роля. Това означава, че най-вероятно новият председател на БСП ще стане ясен след балотаж.

Показателно е, че много от хората, подкрепили Нинова, всъщност не са избрани за делегати на конгреса. 

Според последните проучвания в БСП Янков бил най-вероятният опонент на Нинова на евентуалния балотаж. Сондажите сочели, че дори шефът на софийските социалисти Калоян Паргов да реши да влезе в надпреварата на конгрес, и той нямало да надмине Красимир Янков.

„Вижте, че само Янков тръгва в тази битка с идеологическа платформа, на която стъпва, другите нямат програма  - а в нашата партия това е от голямо значение”, подхвърлиха от „Позитано” 20.

Въпросната програма, за която говорят, е наречена „Платформа за демократичен социализъм”. Тя е изготвена от Красимир Янков и е подкрепена от десетки влиятелни социалисти. 

"Да не позволим трансформирането на БСП от програмна в лидерска партия, както и на псевдореформатори, опитващи се да "реформират" партията, отклонявайки я от необходимото ново начало, като я затварят в калъпа на агонизиращия неолиберализъм или националистическия консерватизъм" - е част от стратегията в платформата.