Красивата и жестока китайска принцеса Турандот отново ще властва в Софийската опера

В главната роля ще се превъплъти Габриела Георгиева, а принц Калаф е южнокорейският тенор Джеймс Лий

Култура
11:45 - 31 Март 2023
1454
Красивата и жестока китайска принцеса Турандот отново ще властва в Софийската опера

На 2 април Софийската опера ще представи операта "Турандот" от Джакомо Пучини. „Бих искал да напиша опера за любовта, живота и смъртта“, казва Пучини. Искам да дам отдушник на цялата си болка, вдъхновение и философия, търся думите и мелодиите, които ще се издигнат на небето”. 

Легендата за Турандот датира още от 12 в. В „Приказки за театъра“ италианският драматург Карло Гоци създава пиеса представена през 1762 г. През 1801 г. Фридрих Шилер я превежда на немски като добавя промени. 

В Берлин Пучини гледа пиесата на Шилер, харесва историята и се замисля да пише опера. Ренато Симоне му предлага превода на Андреа Мафеи. Към Симоне се присъединява и Джузепе Адами. Така от март 1920 г. работата започва. През пролетта на 1924 г. и оркестрацията на първо и второ действие е завършена, както и тази на трето до арията Лиу. Пучини вече е тежко болен. Заминава за Брюксел през есента, като носи със себе си скици и бележки за финала на операта. Умира на 29.11.1924. Преди това дава ескизите си, около 30 на брой, на Тосканини и го моли неговият ученик Франко Алфано да я завърши. 

Премиерата е на 25 април 1926 г. в Ла Скала, Милано с диригент Артуро Тосканини, който прекъсва спектакъла там където спира и Пучини. Едва на следващата вечер е цялостното изпълнение. 

Постановката на Пламен Карталов ще дирижира Борис Спасов, а като Турандот ще се превъплъти Габриела Георгиева, за която това е коронна роля. Принц Калаф, който ще разтопи леденото сърце е южнокорейският тенор Джеймс Лий. Корейка е и всеотдайно влюбената и жертвоготовна Лиу – Еунхие Ким. 

В последните години Габриела Георгиева направи няколко успешни дебюта на сцената на Софийската опера като Норма на Белини, Леонора от „Силата на съдбата“ на Верди, Яна от „Янините девет братя“ на Пипков, Донна Елвира от „Дон Жуан“ на Моцарт и Ариадна от „Ариадна на Наксос“ на Рихард Щраус. В момента тя готви още един дебют – роля-мечта за всяка певица Медея от едноименната опера на Луиджи Керубини, която ще бъде представена за първи път в България на 18, 19 и 20 август в рамките на фестивала „Сцена на върховете“ – Белоградчишки скали.

Джеймс Лий дебютира в ролята на Калаф в театъра в Грац през 2014 г. и оттогава това е една от най-важните роли за него. Аплодират го в Корея, Турция, Полша. Сред останалите партии трябва да бъдат отбелязани Радамес („Аида), Манрико („Трубадур“), Рикардо („Бал с маски“), Дон Хосе („Кармен“) и др. 

След като завършва музикален колеж в родината си Еунхие Ким пристига в Европа и продължава обучението си в Парма и Милано. Младата певица има участия в „Дон Жуан“, „Трубадур“, „Бохеми“, „Набуко“ и „Турандот“.  

Тримата министри Пинг, Панг и Понг, които изразяват надеждата на народа принцесата най-накрая да се влюби и коментират действието са Атанас Младенов, Николай Павлов и Хрисимир Дамянов. Светозар Рангелов ще бъде Тимур, слепият баща на принц Калаф, а Цветан Цветков император Алтум. 

Спектакълът „Турандот“ е част от събитията включени в програмата на Софийската опера и балет посветени на 100-годишнината от рождението на Мария Калас.

С този постановка националният ни оперен театър гостува в Гърция през 1995 г. и в Япония за първи път през 2000 г. Последното турне в страната на изгряващото слънце, на което беше аплодирана операта на Пучини е през 2018 г. Навсякъде отзивите са възторжени.