Кръстовден е! Хиляди се молиха за чудо на Кръстова гора (СНИМКИ)

Духовниците, водени от митрополитите Николай и Антоний, отслужиха всенощно бдение

Актуални новини
09:00 - 14 Септември 2024
2131
Кръстовден е! Хиляди се молиха за чудо на Кръстова гора (СНИМКИ)

Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента.

Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква - чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.

Всяка година на 14 септември Св. Кръст се изнасял за поклонение и колкото болни потърсели Божията милост, я получавали, а благоразумни християни решили да разделят Св. Кръст на три части. Едната останала в Йерусалим, другата изпратили в Рим, а трета - в Константинопол (Цариград). Частта, която дали на Константинополската патриаршия, била сложена в специална ракла, обкована със злато и сребро.

След страданията и разпятието Христови кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството. На този ден църквата извършва поклонение пред Светия и животворящ Кръст Господен. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът.

Имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

И тази година на днешния ден хиляди миряни се събраха на Кръстова гора и пренощуваха там с молитва за чудо. В навечерието на един от големите християнски празници камбанен звън посрещна вярващите край манастира „Света троица” на Кръстова гора.

По традиция, още преди да падне мрак, множество хора се отправят към мястото, за да пренощуват под открито небе край храма. С надежда, че молитвите им за здраве или за чудо ще се случат именно в навечерието на Кръстовден.

„Усещам една наистина много силна енергия. Въпреки че тук има толкова много хора и че се налага да застанеш на опашка и да чакаш, това не те потиска, напротив, някак те смирява”, каза вярваща.

Духовниците, водени от митрополитите Николай и Антоний, отслужиха всенощно бдение. Така църквата се подготви за настъпването на празника – Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен.

Православните се покланят пред Кръста, на който Спасителят понася своите страдания, за да изкупи човешките грехове и да победи смъртта.

На Кръстовден вярващите спазват пост.