Кръвта на черно удари 600 лева

Въпреки че е забранена от закона, търговията върви с пълна сила пред болниците

Актуални новини
15:14 - 03 Май 2019
1692
Кръвта на черно удари 600 лева

Цената на кръвта в София на черно удари 600 лв. за една бележка, ако е от редките АВ и В групи. Тези за групи О и А вървят от 200 до 350-400 лева. Такива суми искат пред два хематологични центъра в столицата - Националния център по хематология и този в Университетската болница „Света Анна“.

Търговците са наясно с нуждите на отделните болници, както и колко милилитра кръв са нужни за дадена операция. За по-голяма убедителност дори споменават и имена на хирурзи от различните софийски болници. За коремна операция се изискват най-много бележки – 4. През лятото цената им пада почти наполовина, тъй като тогава плановите операции в болниците спират заради горещините, оперират само по спешност и търсенето намалява. Каква цена ще поискат от „купувача“ дилърите на кръв преценяват на място според облеклото и марката на автомобила, с който е дошъл. Ако нуждаещият се е с по-лъскаво возило и марково облекло, се заковава най-високата цена.

Търговията на кръв у нас е забранена от закона. Санкцията е до 1000 лв. а при повторно нарушение може да скочи на 10 000 лв. Въпреки това пазарът с кръв се шири без проблем. Глобени и санкционирани няма.