Краят на Neverkusen

Байер прави впечатляващ сезон и крачи към знаменит требъл

Новини
13:00 - 14 Април 2024
15995
Краят на Neverkusen

Щастливият край на приказката за Байер Леверкузен наближава. И той може да стане факт още днес, неделя, 14 април 2024 година, когато "аспирините" могат да вдигнат над главите си така бленуваната Сребърна салатиера в Бундеслигата. И да бутнат от трона хегемона Байерн Мюнхен.

В съботния следобед баварците спечелиха с 2:0 домакинството си на борещия се за своето оцеляване Кьолн в среща от 29-ия кръг на Бундеслигата. Рафаел Герейро реализира в 65-ата минута, а в добавеното време Томас Мюлер добави втори гол.

Е, днес може да се окаже, че това е бил последният мач на колоса като шампион от над десет години насам, ако Байер Леверкузен надвие Вердер Бремен у дома.

"Да не мислят много за това, което ще се случи след мача", такъв съвет даде треньорът на Байер Леверкузен Чаби Алонсо на футболистите си, които са на 90 минути от първи историческа шампионска титла в 120-годишната история на клуба.

Все още без загуба в 42 мача, "аспирините" имат шанса да изравнят и този рекорд, който принадлежи на Ювентус от сезон 2011/12 - 43 (във всички елитни първенства след 2000-а). Германците на Алонсо засега делят втората позиция с шотландския гранд Селтик.

"Отборът е концентриран, съсредоточен. Имам им доверие и ако направим това, ще имаме за какво да празнуваме. Но има 90 минути игра за тази победа", обясни испанецът преди сблъсъка с бременци.

42-годишният Чаби Алонсо вече познава тази ситуация като играч, когато е трябвало да речели титли с Реал Мадрид и Байерн Мюнхен.

"Да не мислиш много за това, което ще се случи после, посъветва той играчите. - За късмет това не е единствената ни възможност да спечелим. Но, разбира се, искаме да триумфираме още в неделя. Да празнуваме титла у дома с феновете ще бъде хубаво".

Усмихнатият Чаби Алонсо отговори на майчиния си език на въпросите на испанските журналисти, дошли да отразят триумфа му, а след това преведе всичко на немски.

Той отказа да говори за евентуални празненства, но призна, че е готов за традиционния душ с бира, който играчите на шампиона в Германия устройват на треньора си след последния съдийски сигнал.

Един от най-разпознаваемите бивши футболисти на Байер Леверкузен – бразилецът Емерсон, определи треньор Чаби Алонсо като единствената и най-важна причина за създаването на настоящия сезон без загуба, както и за очертаващата се първа титла в клубната история.

"Не е случайно, че хората говорят повече за треньора, отколкото за играчите. Те играят добър футбол. И това е дело на Алонсо", каза 48-годишният бивш футболист.

"Невъзможно е да загубят тази титла! Просто е невъзможно, добавя бразилецът, който пристига в Леверкузен от Гремио през 1997 г. и изигра 82 мача в Бундеслигата за клуба до 2000-ата година. - Големият брой победи, постигнати в последните минути, беше ясна индикация за мен още преди седмици, че тимът може да стане шампион. Те знаят какво правят. И се възползват от ситуация, в която финансово силен и мощен клуб като Байерн не играят добре въпреки многото качествени играчи".

Грандът от Мюнхен спечели последните 11 титли в Бундеслигата, но се очаква да завърши втори или дори трети.

А Емерсон има много ясен спомен какво означава да изпуснеш титлата в последния възможен миг. За него последният мач с екипа на Байер Леверкузен е онази загуба с 0:2 от Унтерахинг в заключителния кръг през 2000-ата година, която се оказа коронясваща Байерн Мюнхен.

"Не мисля, че бяхме психически подготвени за този момент. Как да го кажа? Желанието ни за титлата беше твърде голямо – може би това ни спря, каза Емерсон, връщайки се назад във времето. - Искахме да спечелим, но някак си волята ни не беше на 100%.

Спечелването на първа титла на клуб никога не е лесно. Първо трябва да развиете манталитет на победител. Леверкузен го е правил през годините, разсъждава още бившият плеймейкър, който след Германия подписа в Рома.

Кариерата му минава през Ювентус и Реал Мадрид, както и в Милан. През 2009-а година записалият 73 мача за Бразилия футболист сложи край на кариерата си в клуба на Пеле -
Сантос.

В онзи сезон 1999/2000, както и днес, а и в още някои от случаите, е замесено името на Вердер Бремен. В последния кръг е достатъчно и равенство на "аспирините", които губят визитата си на средняка Унтерахинг, а Байерн бие на своя стадион Вердер с 3:1.

Двата претендента на Сребърната салатиера финишират с равен брой точки - по 73, но баварците имат по-добри преки показатели, а също превъзхождат и доста в головата разлика. И така титлата остава в Мюнхен, след като и предишната кампания "аспирините" остават в подножието, но на 15 точки зад вечния шампион на Германия.

Изминаха 36 години от най-големия успех в историята на Байер Леверкузен - спечелената Купа на УЕФА през 1988-а. На финала за трофея, който беше решен в два двубоя, "аспирините" направиха истински подвиг, след като заличиха поражението от 0:3 в първата среща срещу Еспаньол (две попадения на Лосада и едно на Солер) в Барселона, а след това се наложиха с дузпи.

И нищо не предвещаваше такъв развой, тъй като на полувремето на стадион "Улрих Хаберланд", както тогава се казваше "БайАрина", полувремето приключи 0:0, а 22 000 по трибуните се надяваха на чудо.

"Чуждестранни" голове спечелиха най-големия трофей на Леверкузен

През второто полувреме бразилецът Тита откри в 57-ата минута, а източногерманецът Фалко Гьотц удвои шест по-късно и всички чакаха следващо попадение. Кореецът Кун-Бум Ча вкара девет минути преди края и хвърли феновете в делириум, а мачът се реши след дузпи, след като в продълженията гол не падна.

Но старата лисица Ерих Рибек знаеше как да надхитри не по-малко опитния си колега Хавиер Клементе, след като през второто полувреме пусна Херберт Ваас и Клаус Тьобер, които бяха двама от футболистите, реализирали от бялата точка.

Другият голмайстор след продълженията беше Волфганг Ролф, но с основна заслуга беше и вратарят Рюдигер Фолборн, спасил три от изстрелите на гостите от Каталуня. Испанците отбелязаха при първите си два опита - Пичи Алонсо и Санчес Гера, като между тях Фалкенмайер пропиля своето изпълнение и Байер вече изоставаше сериозно.

Да, но стражът Фолборн се справи с шутовете на Уркуяга, Фернандес и Лосада, за да остави Купата на УЕФА в Леверкузен - най-значимият трофея до момента в историята на клуба, където след години трайна следа остави и Димитър Бербатов.

"Неверкузен"?

Рекордьорът по отбелязани голове за национални отбор беше замесен в кампанията през 2001/02 г., когато тръгна прозвището на Байер - "Неверкузен" (Neverkusen). Тогава тимът, предвождан от Клаус Топмьолер, падна от три стола на земята.

Байер Леверкузен загуби титлата в Бундеслигата, след като водеше почти до самия край, но се прецака на финалната права - две загуби и един равен в последните четири двубоя позволиха на Борусия Дортмунд да ликува със Сребърната салатиера.

"Червено-черните" извъртяха 1:1 при визитата си на Хамбургер, а след това паднаха вкъщи от Вердер Бремен (1:2), като любопитен факт е, че "аспирините" преодоляха на полуфинала именно "бременските музиканти" (1:0 и 0:0) по пътя си към Купата на УЕФА през 1988-а, а този уикенд са домакини на "зелено-белите" в Бундеслигата, но при съвсем различни обстоятелства.

Втората загуба дойде в предпоследния кръг - 0:1 при визитата на борещия се за спасение и оцелял впоследствие Нюрнберг.

Тимът на Клаус Топмьолер стигна и до финала за Купата на Германия през сезон 2001/02. На 11 май на финала в Берлин Димитър Бербатов даде преднина на Байер в 27-ата минута, но след това пред вратата на Ханс-Йорг Бут настана истинска вихрушка и той четири пъти поред трябваше да вади топката от вратата след попаденията на Йорг Бьоме, Виктор Агали, Андреас Мьолер и Ебе Санд. Минута преди края ветеранът на Леверкузен Улф Кирстен оформи крайното 2:4.

Четири дни по-късно легендарният "Хемпдън парк" в Глазгоу посрещна отборите на Байер Леверкузен и Реал Мадрид, които трябваше да определят победителя в Шампионската лига. Легендата Раул даде преднина на "кралете" след само 180 секунди игра, но Лусио изравни в 14-ата минута. Гениален гол на Заниден Зидан в самия край на първото полувреме беше достатъчен, за да изпрати "ушатата" купа към Мадрид.

Байер Леверкузен пет пъти е оставал в подножието на върха в Бундеслигата, за последно през 2011 година, но този път изненади няма да има. Другото отличие, което е влизало във витрината на клуба, е Купата на Германия, спечелена през 1992/93 - 1:0 срещу Херта с попадение на Улф Кирстен.

"Аспирините" не са спечелили нито един трофей през XXI век... И тогава се появи един човек на име Чаби Алонсо. Байер Леверкузен е само на няколко мача (или по-точно само на три точки) от това да спечели Бундеслигата за първи път в историята.

Тимът воюва и за националния трофей, а също така е и на четвъртфинал в Лига Европа - т.е. отново битки на три фронта, както и през сезон 2001/02. Така че "Проклятието на Неверкузен" най-сетне е към своя край!

Байер Леверкузен продължава да впечатлява, а и да събира масовите симпатии на всички непредубедени футболни запалянковци. С победа си в четвъртък над Уест Хем (2:0) в Лига Европа, дошла след зверско превъзходство по всички възможни показатели, "аспирините" докараха поредицата от мачовете без загуба във всички турнири до 42 и са само на шест от абсолютния рекордьор Бенфика, който през 60-те години записва 48 мача без поражение!

Дежа вю

Финалът на сезон 1985/1986 е подобен на края на 2022/2023 г. в Бундеслигата. През миналата кампания Борусия Дортмунд пропиля страхотен шанс да вдигне Сребърната салатиера, катастрофирайки в последния кръг, а трофеят остана в прегръдката на Байерн Мюнхен.

Подобен сценарий се случи през 1986 г., когато Вердер Бремен преживя шокиращ финал, в който също стана свидетел на пропусната дузпа.

Две години по-късно, сезон 1987/1988, донесе известна справедливост на хората на Ото Рехагел, тъй като те най-накрая успяха да завършат пред отбора на Байерн Мюнхен, който доста доминираше през 80-те години.

Решаващ принос за триумфа имаше нападателното дуо Карл-Хайнц Ридле и Франк Орденевиц, които отбелязват съответно 18 и 15 гола в лигата. В същото време Хомбург и Шалке изпадат.

Е, сега Ведрер Бремен се отправя към Леверкузен с надеждата за добър мач срещу бъдещия шампион на Германия. През сезон 2001/02, когато Байер загуби титлата, "бременските музиканти" гостуваха на Борусия Дортмунд и паднаха с 1:2 - поражение, подпечатало титлата на "жълто-черните".

Сега, 22 години по-късно, при нова загуба на "зелено-белите", титлата ще украси витрината на Байер Леверкузен. Шест кръга преди края тимът на Чаби Алонсо има 13 точки преднина пред хегемона Байерн Мюнхен (76:63) и при евентуален успех "аспирините" ще станат шампиони и на практика.

Така или иначе, каквото и да става, тимът от Леверкузен трябва да спечели три точки в оставащите шест двубоя да края на надпреварата, за да стъпи на върха в Германия.

В момента фактите, пред които и Боговете мълчат, са следните:

В Бундеслигата: 28 мача, 24 победи и 4 равенства, голова разлика 69:19 (най-здравата защита);

В Купата на Германия: "аспирините" ще играят финал срещу Кайзерслаутерн на 25 май 2024 г. на "Олимпиащадион" в Берлин (до момента - пет двубоя, пет победи и голово съотношение 23:5);

В евротурнирите (Лига Европа): безапелационно спечелена група Н с шест от шест възможни победи срещу Карабах, Молде и Хекен, а головата разлика е 19:3.

В елиминационната фаза на турнира тимът от Леверкузен изигра още три двубоя, включително и домакинския успех в четвъртък вечер срещу Уест Хем (2:0), като общата голова разлика след груповата фаза е 7:4.