Кремъл: Изтеглихме се от Херсон, но той си остава руски

Украйна
13:12 - 11 Ноември 2022
2820
Кремъл: Изтеглихме се от Херсон, но той си остава руски

Към 5 часа сутринта на 11 ноември (московско време) е приключило прехвърлянето на руските войски на левия бряг на Днепър, съобщи руското министерство на отбраната. Оттеглянето от Херсон, единственият областен център, превзет от руските сили от началото на войната в Украйна, беше обявено от руското военно командване на 9 ноември.

„По време на прехвърлянето на левия бряг на Днепър не е оставена нито една единица военна техника, преминали са всички руски военнослужещи, не са допуснати загуби в личен състав, въоръжение или техника на руската групировка”, твърдят от руското ведомство, цитирани от РИА Новости.

Въпреки това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че град Херсон все още е част от Русия, независимо от напредването на украинците. "Това е обект на Руската федерация. В него няма и не може да има промени", заяви пред репортери Песков.

Украинските официални лица останаха предпазливи, след като Москва обяви, че отстъпва от западния бряг на река Днепър. Загубата на Херсон би било голям руски провал в региона, който Владимир Путин твърди, че е анексирал.

Запитан от репортери дали сега Русия съжалява за анексирането на Херсон, Песков заяви, че Кремъл "не съжалява" за този ход.