Кремъл: Много е важно да се деблокира износът на зърно

Песков заяви, че Сергей Шойгу, който вече пристигна в Истанбул, ще представлява Москва

Украйна
15:28 - 22 Юли 2022
2269
Кремъл: Много е важно да се деблокира износът на зърно

Кремъл заяви днес, че е "много важно" да се деблокира износът на зърно. Очаква се днес Киев и Москва да подпишат споразумение, което да доведе до облекчаване на световната продоволствена криза.

"Много е важно да се деблокират доставките на торове, хранителни продукти и зърно за световните пазари", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Украинското зърно е сравнително малко като количество, но все пак е много важно то да стигне до световните пазари."

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че според оценките на руското министерство на земеделието Украйна може да изнесе около 5 млн. тона пшеница, което е само малка част от световното производство на зърно. В същото време Путин заяви, че през 2021-2022 г. Русия ще изнесе 37 млн. тона пшеница, а през 2022-2023 г. ще увеличи този обем до 50 млн. тона.

Очаква се днес в Истанбул представители на Киев и Москва да подпишат споразумение за възобновяване на украинския износ на зърно през Черно море.

Първото голямо споразумение между враждуващите страни е постигнато с посредничеството на ООН и Турция.

Песков заяви, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу, който вече пристигна в Истанбул, ще представлява Москва.

Той потвърди планираното подписване на споразумението, но отказа да коментира повече.

"Ако нещата там се случват, тогава ще има изявление", каза Песков.

При посещението си в Техеран по-рано тази седмица руският президент Владимир Путин заяви, че Западът трябва да премахне ограниченията върху износа на руско зърно, ако иска Москва да улесни износа на украинско зърно.

Военната интервенция на Русия в Украйна възпрепятства доставките от един от най-големите износители на пшеница и друго зърно в света, като предизвика опасения за недостиг на храни в световен мащаб.