Кремъл нареди да се подготвят бомбоубежищата в цяла Русия

Русия
17:28 - 07 Февруари 2023
3283
Кремъл нареди да се подготвят бомбоубежищата в цяла Русия

По нареждане на Кремъл в цяла Русия е започнала проверка и, там където се налага, ремонт на бомбоубежищата, много от които датират от времето на СССР.

Русия разполага с хиляди бункери и други укрития, много от които са били консервирани в продължение на десетилетия. Заради проточилата се обаче война в Украйна властите са наредили те да бъдат приведени отново в готовност, тъй като може да се наложи да бъдат използвани. За мащабните проверки и ремонти се харчат стотици милиони рубли, твърдят настоящи и бивши служители на Кремъл пред руското издание "The Moscow Times". 

Въпреки че руските официални лица не са обявили публично национална кампания за модернизиране на бомбоубежищата, източниците на изданието казват, че тя е в ход от месеци. 

Така например, властите в Краснодарския край е предвидено да похарчат над 6 милиона рубли за ремонт на бомбоубежищата през тази година, Нижни Новгород - 50 милиона рубли, град Рязан - 1 милион рубли. 

Освен това миналия месец властите в Казан заявиха, че около 30% от противовъздушните убежища в града са неподходящи за настаняване на хора. Ще се проверява дали е възможно метрото да се използва за подслон.