Кремъл: НАТО е в пряка конфронтация с Русия

Путин многократно е предупреждавал Запада, че рискува глобална война заради Украйна

Актуални новини
18:27 - 27 Май 2024
4230
Кремъл: НАТО е в пряка конфронтация с Русия

Говорителят на Кремъл заяви, че Северноатлантическият алианс е въвлечен пряко в конфликта в Украйна. Дмитрий Песков обвини НАТО, че "повишава градуса на ескалацията и се заиграва с военната реторика". Реакцията от Кремъл е в отговор на изявлението на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който призова страните членки да разрешат на Киев да използва по територията на Русия предоставеното му оръжие.

Днес Столтенберг е на посещение у нас във връзка с Парламентарната асамблея на НАТО, чийто домакин е София. Делегатите внесоха поправка в подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява чрез вдигане на някои ограничения за използване на въоръжение, предоставено от НАТО и партньорите, и възможността да се атакуват легитимни цели на територията на Русия. 

Преди това в словото си Столтенберг заяви, че "имаме агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова, заплахите към тези страни и трябва да направим много повече". По думите му алиансът трябва да увеличи ролята си в координирането и планирането на военната помощ за Украйна, както и да се ангажира с многогодишна финансов рамка за подпомагане на Киев. Той заяви и че е решение на отделните съюзници, предоставящи военна помощ на Киев, а не на НАТО, дали ще позволят на Украйна да използва оръжия за удари по военни цели на руска територия.

По време на дебатите преди приемането на декларацията, италианските представители заявиха, че те изпращат военна помощ на Украйна при условие, че тя няма да се използва на руска територия.

Представителите на Великобритания подчертаха, че "няма смисъл ракетите да не може да бъдат използвани срещу Русия, докато Русия стреля срещу Киев". Френските делегати бяха категорични, че до момента Украйна е спазвала всички рестрикции по отношение на оръжията, както и принципите на международното право, но не такъв бил случаят от страна на Руската федерация.

Представителите на Канада приветстваха предложението и дори предложиха по-строга формулировка. Твърдо в тази посока реагираха и от Литва, подкрепа за отпадането на "червената линия" на НАТО дойде и от Естония, Нидерландия, Швеция. Така предложението мина с девет гласа "против".

И преди дни пред The ​​Economist Столтенберг каза, че членовете на НАТО, доставящи оръжия на Украйна, трябва да премахнат забраната си за използването им за удари по военни цели в Русия.

Днес Кремъл осъди призивa на генералния секретар и членовете на Алианса да позволят на Украйна да нанася удари в Русия със западни оръжия, предаде "Ройтерс".

"НАТО увеличава степента на ескалация", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руския всекидневник "Известия", попитан за забележките на Столтенберг. "НАТО флиртува с военна риторика и изпада във военен екстаз", каза Песков и добави, че руските военни знаят какво да правят.

На въпрос дали НАТО се приближава към пряка конфронтация с Русия, Песков каза:

"Те не се доближават, те са в нея". 

Руският президент Владимир Путин многократно е предупреждавал Запада, че рискува глобална война заради Украйна и че пряк конфликт между Русия и НАТО би означавал, че светът е на крачка от Третата световна война.

Руски официални лица казват, че украинските атаки дълбоко в Русия, включително срещу цивилни зони и дори части от ядрената отбрана на Русия, представляват пряка ескалация.

САЩ, от своя страна, многократно са заявявали, че не насърчават Украйна да нанася удари вътре в Русия, въпреки че Украйна упорито лобира за това. Според The Economist забележките на Столтенберг явно са били насочени към президента на САЩ Джо Байдън, който се съпротивлява на това да позволи на Украйна да нанесе удари с американски оръжия в Русия.