Кремъл: Навални е свободен да се върне в Русия

По-рано днес той бе изписан от германска болница, където бе лекуван

Свят
14:58 - 23 Септември 2020
998
Кремъл: Навални е свободен да се върне в Русия

Опозиционният лидер Алексей Навални е добре дошъл в Русия, информира АФП, позовавайки се на Кремъл.

По-рано днес Навални бе изписан от германска болница, където бе лекуван от отравяне с новичок повече от 30 дни.

"Що се отнася до връщането му в Москва, като всеки друг руски гражданин, той е свободен да го направи по всяко време", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Междувременно руският опозиционер коментира, че е далеч от пълно възстановяване.

"Плановете винаги са прости: физиотерапия всеки ден. Вероятно в център за рехабилитация. Да стоя на един крак. Напълно да си върна контрол над пръстите. Да поддържам баланс", написа Навални в "Истанграм". Той публикува и снимка, на която седи на пейка.

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Преди дни Навални публикува първа снимка от болницата след отравянето му с новичок.

По-рано този месец правителството на Германия съобщи, че лаборатории във Франция и Швеция са потвърдили откритията на Берлин, че Навални е отровен с новичок. Германия сезира и Организацията за забрана на химическите оръжия по случая.

От екипа на опозиционера обявиха, че нервнопаралитичният агент новичок, използван за отравянето на критика на Кремъл, е открит в празна бутилка за вода в хотелската му стая в сибирския град Омск.

Навални обяви, че западните лаборатории са открили следи от нервнопаралитичното вещество новичок във и върху тялото му и поиска от Москва да му върне дрехите.

Президентът на Русия Владимир Путин е заявил в разговор с френския държавен глава Еманюел Макрон, че Навални може сам да е погълнал новичока, с който е отровен.