Кремъл не знае къде са границите на анексираните области

Зеленски заяви, че армията осъществява военни успехи не само в Лиман, но и в Херсон

Украйна
15:36 - 03 Октомври 2022
2442
Кремъл не знае къде са границите на анексираните области

Москва ще "продължи да се консултира" с жителите на областите Запорожие и Херсон, за да определи точните граници на украинските региони, които бяха анексирани от руския президент Владимир Путин.

"Що се отнася до Херсонска и Запорожка област, ще продължим да се консултираме с населението на тези области", заяви в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, помолен да уточни границите на териториите, анексирани от Руската федерация.

В отговор на въпроса в какъв формат ще се проведат тези консултации, Песков отвърна, че в момента не може да отговори на този въпрос, но добави, че ще зависи "от волята на хората", живеещи на тези територии. Той заяви, че не се планират нови референдуми.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин официално подписа указ за анексиране на близо една пета от територията на Украйна в грубо нарушение на международното право след т.нар. референдуми в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Гласуванията са незаконни и бяха отхвърлени от Украйна и западните държави като "фалшиви".

Част от територията на Херсонска и Запорожка област в момента е под контрола на украинските военни. Песков отказа да коментира дали Русия ще счита тази територия за своя след церемонията в зала "Свети Георги" в Кремъл миналия петък.

Говорейки за другите два региона, той потвърди, че Русия признава за част от федерацията цялата територия на самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР).

В неделя Конституционният съд на Русия призна за "законни" договорите за приемане на Запорожка и Херсонска област, ДНР и ЛНР в състава на Руската федерация. В публикуваните от правителството договори не са посочени точните граници на новите територии. Днес Държавната дума - парламентът на Русия - ратифицира анексиите.

По-късно се разбра, че "Запорожка област е част от Руската федерация в нейните административни граници, а Херсонска област - с два района на Николаевска област, в която се проведе референдумът". Това съобщи пред журналисти в понеделник Павел Крашенинников, ръководител на комисията по държавно строителство и законодателство на Държавната дума. Путин го определи за свой официален представител при разглеждането на проектите на федерални конституционни закони за новите територии в долната камара на парламента.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че армията осъществява военни успехи не само в Лиман, но и в Херсон. В нощното си изявление той заяви, че украинските сили са освободили малките селища Архангелское и Миролюбивка в Херсонска област.

Украйна също така е близо да си възвърне някои територии в рамките на Луганска област. Това означава, че Русия не държи изцяло територията на нито една от окупираните области.