Кремъл недоволен от американското военно присъствие в Япония

САЩ
14:44 - 08 Април 2024
1817
Кремъл недоволен от американското военно присъствие в Япония

Военното присъствие на Съединените щати в Япония винаги е било пречка за постигането на мирен договор между Москва и Токио, заяви Кремъл в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Японският премиер Фумио Кишида трябва да проведе среща на върха във Вашингтон тази седмица с президента на САЩ Джо Байдън. Срещата има за цел да демонстрира тесни връзки в Вашингтон в областта на сигурността и икономиката, като се очаква двамата лидери да обсъдят сътрудничеството в отбранителното производство и евентуално надграждане на структурата на военното командване на САЩ в Япония.

"Де факто отбранителният съюз вече съществува и ние знаем за военния потенциал на Съединените щати, който е разположен в Япония - между другото, близо до нашите граници", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

"Това винаги е било спънка в опитите да постигнем решение на основния ни проблем, проблема с мирния договор.

Русия, наследник на Съветския съюз, и Япония никога не са подписвали мирен договор, който официално да сложи край на Втората световна война.

Териториалният спор за оспорвана тихоокеанска островна верига, известна в Русия като Курилските острови, а в Япония като Северните територии, е ключов въпрос.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев каза през януари, че Япония ще трябва да се откаже от териториалните претенции към островите, ако иска да сключи мирен договор.

Москва се оттегли от преговорите за мирен договор с Япония и замрази съвместни икономически проекти, свързани с островите през 2022 г. след японски санкции заради войната на Русия в Украйна. Оттогава отношенията влошават допълнително.

Китай също коментира и появилата се в медиите информация, че членовете на пакта възнамеряват да го разширят, като включат Япония. В тази връзка тя подчерта, че азиатската страна трябва "сериозно да се замисли върху своята история и да бъде предпазлива в областта на военната сигурност".

Пактът AUKUS, създаден от Австралия, Великобритания и САЩ, е част от усилията им да отблъснат нарастващата мощ на Китай в Индо-тихоокеанския регион.

Силна критика имаше от страна на Китай, който определи сделката AUKUS като пакт от времето на Студената война, който би бил опасен за региона.

Русия също изрази загрижеността си относно AUKUS, описвайки споразумението като организация, подобна на НАТО, която застрашава стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион.