Кремъл обвини Великобритания за "Северен поток"

Миналата седмица Швеция нареди да се проведат допълнителни разследвания на щетите

Русия
14:34 - 01 Ноември 2022
1888
Кремъл обвини Великобритания за "Северен поток"

Русия обяви във вторник, че обмисля какви „допълнителни стъпки“ да предприеме във връзка с обвиненията на Москва към Великобритания, че Лондон е отговорен за атака по тръбопроводите „Северен поток“ 1 и 2.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви в събота, че британски военноморски персонал е взривил тръбите на "Северен поток" през септември - твърдение, което Лондон определи като невярно и целящо да отвлече вниманието от руските военни неуспехи в Украйна. Същото обаче повтори говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес.

"Има доказателства, че Великобритания е замесена в саботаж... терористичен акт срещу жизненоважна енергийна инфраструктура", заяви Песков пред репортери, цитиран от „Ройтерс“. "Подобни действия не могат да бъдат оставени настрана. Разбира се, ние ще помислим за по-нататъшни стъпки. Определено не може да бъде оставено така", каза още той.

Кремъл не е представил доказателства в подкрепа на твърденията си, че Великобритания стои зад теча на газопроводите, които заплашват да извадят от употреба за постоянно многомилиардната газова връзка.

От Кремъл заявиха също, че не е взето решение дали да се ремонтират контролираните от Русия тръбопроводи. Припомняме, че Владимир Путин използваше "Северен поток 1" като метод за изнудване спрямо Европа и няколко пъти спираше потока по него заради измислени от Москва повреди. В крайна сметка той остана спрян, което означава, че Германия и Европа не получават газ през него.

Песков заяви, че Кремъл очаква експертна оценка на щетите и че все още не е взето решение за бъдещето на "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Преди седмици в Москва даже бяха привикани посланиците на Германия, Дания и Швеция, на чиито територии станаха течовете. Русия призова правителствата им да включат "Газпром" в съвместното разследване на щетите от 4-те теча, иначе нямала да признае "псевдорезултатите".

Миналата седмица Швеция нареди да се проведат допълнителни разследвания на щетите. Властите и в Швеция, и в Дания стигнаха до заключението, че изтичането на газ е причинено от експлозии, но не посочиха кой може да е отговорен.