Кремъл отигра ядрен удар: "Всички ракети достигнаха целите си"

Руският президент Владимир Путин наблюдава учението на силите за стратегическо възпиране

Новини
19:59 - 26 Октомври 2022
3154
Кремъл отигра ядрен удар: "Всички ракети достигнаха целите си"

Русия проведе мащабни тренировки за нанасяне на ядрени удари със стратегическите си ядрени сили. Ученията се провеждат на фона на повишения риск от използване на ядрени оръжия и разгърнатата кампания от страна на Русия с обвинения към Украйна, че е създала "мръсна бомба".

Руският президент Владимир Путин наблюдава учението на силите за стратегическо възпиране от ситуационната зала. Под негово ръководство сухопътните, военноморските и авиационните сили отработват "задачите на масиран ядрен удар" в отговор на ядрена атака от страна на противника, съобщиха руските агенции. Путин изслуша докладите на министъра на отбраната Сергей Шойгу и на началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов.

"Всички ракети достигнаха целите си, потвърждавайки определените им характеристики", заяви Кремъл в изявление на своя уебсайт.

Междуконтиненталната балистична ракета "Ярс" беше изстреляна от Плесецк на полигона "Кура" в Камчатка, а балистичната ракета "Синева" беше изстреляна от подводница в Баренцово море. За изстрелването на крилати ракети с въздушно базиране са използвани два самолета Ту-95МС с далечен обсег на действие, съобщават "Комерсант" и "Интерфакс".

Във вторник говорителят на Пентагона бригаден генерал от ВВС Патрик Райдър припомни на репортерите, че съгласно Договора за съкращаване на стратегическите оръжия Русия е длъжна да уведомява предварително за изстрелването на ракети, способни да носят ядрено оръжие. Москва уведоми САЩ за планираното годишно учение на ядрените си сили.