Кремъл отказа да отговаря на въпроси за Суровикин

Русия
15:01 - 29 Юни 2023
1839
Кремъл отказа да отговаря на въпроси за Суровикин

Кремъл отказа да отговори на въпроси за руския генерал Сергей Суровикин, чийто статут и местонахождение не са оповестени публично след неуспешния въоръжен бунт на наемниците от "Вагнер" в събота, съобщава "Ройтерс".

Наричан от руската преса "Генерал Армагедон" заради агресивната си тактика в конфликта в Сирия, Суровикин, който е заместник-командир на руските сили в Украйна, не се е появявал в общественото пространство от събота, когато се появи във видео, в което призова лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин да прекрати бунта си.

Във въпросното видео той изглеждаше изтощен и не беше ясно дали говори под принуда. Оттогава се появи непотвърдена информация, че той е разпитван от службите за сигурност.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков препрати въпроси за Суровикин към Министерството на отбраната, което досега не е направило изявление за него.

Запитан от репортери дали Кремъл може да изясни ситуацията със Суровикин, Песков отвърна: "Не, за съжаление не".

"Така че препоръчвам да се свържете с Министерството на отбраната; това е негов прерогатив".

На въпрос дали президентът Владимир Путин продължава да се доверява на Суровикин, Песков заяви: "Той е върховният главнокомандващ и работи с министъра на отбраната и с началника на Генералния щаб".

Въпросите за "структурните звена в рамките на министерството" трябва да бъдат адресирани до Министерството на отбраната, добави Песков.

Запитан къде се намира Пригожин, след като свързан с него самолет излетя за Москва от Санкт Петербург, той обясни, че не разполага с информация за местоположението на Пригожин в момента.