Кремъл отрича забрана за напускане на страната за боеспособни мъже

Украйна
13:02 - 11 Януари 2023
1234
Кремъл отрича забрана за напускане на страната за боеспособни мъже

Кремъл нарече "информационен саботаж" съобщението на Киев за забраната за напускане на мъже в боеспособна възраст от Русия, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"В Русия от 9 януари беше ограничено излизането от страната на военнослужещи, включително ограничено годни за служба" - такова изявление направи в сряда, 11 януари, главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната. Украинското разузнаване се позовава на "съществуваща" заповед на ФСБ, изпратена "до всички гранични служби".

Тази новина, публикувана предимно в украинските медии бе коментирана от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. "Това е обикновена информационна "партенка", информационен саботаж, да го наречем така", каза Песков пред репортери.

Кремъл и руските военни многократно са заявявали, че не се планира втора вълна на мобилизация за войната с Украйна.

По време на първата вълна пътуванията на мъже зад граница бяха частично ограничени, а на граничните пунктове бяха открити мобилни военни комисариати. Украинските власти на свой ред предположиха, че втората вълна на мобилизация може да започне през януари.

Руският правозащитник Павел Чиков каза в сряда, че "предполагаемите заповеди на ФСБ от 5 и 6 януари" и информация за затварянето на границите поради мобилизация са започнали да се появяват в "някои канали в Telegram" предишния ден.

"Тази информация не е вярна. Ако границите бяха затворени, това веднага щеше да стане известно. Заповедите не са оформени по надлежния образец, въпреки че изглеждат оригинални", каза Чиков.