Кремъл похвали желанието на Ердоган за преговори Русия - Украйна

Турция помогна за сключването на сделката, позволяваща възобновяване на износа на зърно

ЕС
14:43 - 24 Октомври 2022
1569
Кремъл похвали желанието на Ердоган за преговори Русия - Украйна

Кремъл упрекна Франция и Германия, че не показват "никакво желание" да участват в посредничеството по украинския конфликт и похвали предложението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да организира преговори, съобщава "Франс прес".

Анкара заема различна позиция от тази на Париж и Берлин и заявява готовността си да продължи посредническите усилия, отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц не показаха никакво желание да се вслушват в позицията на Русия или да участват в посреднически усилия, разкритикува ги той.

През руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонни разговори със своите колеги от САЩ, Франция, Турция и Великобритания, по време на които "изрази загриженост" относно предполагаемото възможно използване на така наречената "мръсна бомба" от страна на Украйна.

Малко след това Вашингтон, Лондон и Париж излязоха със съвместно изявление, "отхвърлящо прозрачно фалшивите обвинения на Русия относно Украйна".

Междувременно Ердоган се стреми да поддържа открит диалог с Русия и западните страни относно руската военна операция и се очертава като ключов посредник в конфликта.

Той играе роля в единствените две постигнати на практика споразумения между Москва и Киев от началото на войната.

Турция помогна за сключването на сделката, позволяваща възобновяване на износа на зърно под егидата на ООН през юли.

Ердоган изигра роля и при една от най-големите размени на военнопленници между двете страни през септември.