Кремъл предупреждава за последствия при изземване на руски активи

Русия
13:38 - 22 Декември 2023
2270
Кремъл предупреждава за последствия при изземване на руски активи

Москва не приема незаконното изземване на руски активи, това е особено опасно за световната финансова система. А ако се стигне дотам, Русия ще защити правата си в съда и с други средства, съобщава ТАСС.

Изявлението от днес е на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

"Ние виждаме, че тези дискусии са или кодифицирани, или, напротив, изчезват. Но темата за незаконното изземване на различни наши активи е постоянно на дневен ред както в Европа, така и в Америка. Потенциално тази тема е на първо място неприемлива, а и е потенциално изключително опасна за глобалната финансова система, защото, ако се реализират такива планове, това ще бъде много сериозен удар всъщност върху цялата координатна система на международната финансова система", са точните думи на Песков.

Говорителят на Кремъл подчертава, че "тези, които се опитват да инициират това, и тези, които ще го реализират, трябва да разберат, че Руската федерация никога няма да остави на мира онези, които са го направили". Москва постоянно ще упражнява правото си на съдебно оспорване, международно, национално и друго...", добави Песков.

Според него и Европа, и САЩ са наясно, че незаконното изземване на руски активи "ще има правни последици за онези, които го инициират и осъществяват". "Ако нещо ни бъде конфискувано от някого, тогава ще видим какво можем да конфискуваме в отговор. И сме готови да го направим веднага", завършва Песков.