Кремъл: САЩ тласкат Русия да промени ядрената си доктрина

САЩ
14:44 - 04 Септември 2024
608
Кремъл: САЩ тласкат Русия да промени ядрената си доктрина

Ескалацията на войната в Украйна от Вашингтон и действията на "колективния Запад" наложиха Русия да преразгледа ядрената си доктрина. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Наскоро Русия обяви, че е готова да направи промени в политиката, определяща обстоятелствата за използването на ядрени оръжия, но все още не е посочила подробности за измеменията.

Съществуващата ядрена доктрина, изложена в указ на президента Владимир Путин от 2020 г., гласи, че Русия може да използва ядрени оръжия в случай на ядрена атака от враг или конвенционална атака, която застрашава съществуването на държавата.

Преразглеждането ѝ се случва "на фона на предизвикателствата и заплахите, провокирани от страните от т.нар. колективен Запад", посочи Песков.

Той добави, че Москва отчита възможността Украйна да използва доставено от САЩ оръжие с голям обсег в своите атаки дълбоко в руската територия.

Украйна отдавна призовава своите съюзници да ѝ позволят да нанася удари със западни оръжия по цели дълбоко във вражеска територия. Тези призиви станаха по-настойчиви, след като Русия ожесточи въздушните удари срещу украинската енергийна и друга инфраструктура, както и срещу жилищни блокове.

"Очевидно е, че украинците ще го направят. Вземаме предвид всичко това", отбеляза Песков.

Най-малко 50 души бяха убити, а 271 бяха ранени при руски удар с две балистични ракети срещу военен институт в град Полтава централната част на Украйна. Това бе най-смъртоносната атака за годината във войната.