Кремъл уговарял пряк ефир Путин - Байдън

Политика
13:49 - 19 Март 2021
2084
Кремъл уговарял пряк ефир Путин - Байдън

От Кремъл обявиха, че се работи по "дипломатически канали" по идеята на държавния глава Владимир Путин да се срещне с американския си колега Джо Байдън в онлайн формат в пряк ефир.

Предложението няма да е в сила "безкрайно дълго", заяви пред репортери прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от агенция "Ройтерс". По-късно обаче Песков влезе в противоречие със себе си. В отговор на въпрос на РИА "Новости" той каза, че Кремъл няма да настоява за такава дискусия.

Попитан от електронното издание "Медуза" за точния формат на събитието и дали става дума за дебат, той каза, че "между двама президенти не може да има дебат", въпросът е Путин и Байдън просто да поговорят.

Събитието трябва да е в пряк ефир заради "достатъчно безпрецедентните заявления" на Байдън и не трябва да се позволява те "окончателно да нанесат вреда на и без това намиращите се в плачевно състояние двустранни руско-американски отношения".

Да се обсъдят интересите на народите на двете страни, би било "интересно и на американците, и на руснаците".

Вчера, в момент на нова ескалация между Вашингтон и Москва, Путин каза, че е готов "още сега" да възложи на руското външно министерство организацията на този разговор. Администрацията на Байдън не бе коментирала идеята към момента на думите на Песков.