Кремъл увери в надеждността на Централната банка

Новини
13:18 - 28 Февруари 2022
2413
Кремъл увери в надеждността на Централната банка

Икономическата реалност в Русия се е променила, но няма основание да се съмняваме в ефективността и надежността на Централната банка, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Дмитрий Песков също така отбеляза, че санкциите, които Западът наложи срещу руския президент Владимир Путин, са "абсурдни" и "много недалновидни" и няма да доведат до разрешаване на проблеми. Руският лидер не притежава активи в чужбина и е "безразличен към личните санкции", посочи той пред репортери по време на редовна пресконференция.

Говорейки за въздействието на санкциите срещу икономиката на страната, Песков все пак призна, че "икономическата реалност" се е "променила значително", но добави, че Русия "систематично се подготвя от дълго време" за текущите събития.

Песков допълни, че днес президентът Путин ще се концентрира върху икономиката и ще проведе срещи с финансовия министър и губернатора на централната банка. Русия има план за реакция на западните санкции и го изпълнява, подчерта Песков.

По-рано руската Централна банка съобщи, че повишава почти двойно основния си лихвен процент - от 9,5 на 20 на сто, за да защити икономиката от очакваната инфлация и обезценяването на рублата, която поевтиня с 30% спрямо щатския долар.

По повод решението на ЕС да подпомага Украйна и с оръжия Песков подчерта, че това е опасно и дестабилизиращо и доказва, че Русия е права в усилията си да демилитаризира съседката си.