Кремъл видя политизиране заради оскара за „Навални”

Любопитно
15:07 - 13 Март 2023
1655
Кремъл видя политизиране заради оскара за „Навални”

Кремъл обяви, че присъждането на "Оскар" на документален филм за хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални показва известен елемент на политизация от Холивуд, съобщава Ройтерс.

"Навални", който спечели наградата "Оскар" за най-добър документален филм на тазгодишната церемония, показва как критикът на Кремъл се възстановява в Германия след отравяне с нервнопаралитично вещество в Сибир през 2020 г. и работи с разследващия новинарски канал Bellingcat, за да разкрие отговорните.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не е гледал филма, но въпреки това смее да предположи, че разбира се има известен елемент на политизиране на темата. По думите му Холивуд не е непознат за политиката. Не мога да говоря за никакви кинематографични достойнства на този филм, защото не съм запознат с него, допълни той.

Във филма Навални прехвърли отговорността за епизода с отравянето на екип от агенти от службата за държавна сигурност на ФСБ. Русия отрича да се е опитвала да го убие.

Навални отдавна е трън в очите на президента Владимир Путин, който се грижи да не споменава името му публично. Сега той излежава комбинирани присъди от 11-1/2 години в наказателна колония с висока степен на сигурност за измама и неуважение към съда по обвинения, които според него са скалъпени, за да го накарат да млъкне.