Кремъл за мобилизацията: Няма нужда от истерии

Новини
18:00 - 24 Септември 2022
2771
Кремъл за мобилизацията: Няма нужда от истерии

Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви, че не е необходимо обществото да реагира "истерично" на мобилизацията на резервисти за участие в бойните действия в Украйна, съобщи ДПА.

В сряда Путин обяви, че най-малко 300 000 резервисти ще бъдат призовани под знамената, за да се включат в започналата през февруари инвазия в съседната на Русия страна.

Новината предизвика редки антивоенни протести в множество градове и паника сред руските мъже. Широко разпространени са случаите с руснаци, които бързо резервират еднопосочни полети или се отправят към държави като Финландия и Казахстан.

Напускането на страната се разглежда като заплаха за руската икономика, както и за отслабващата военна машина на Путин в Украйна, посочва ДПА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отхвърли опасенията на обществеността.

"По някакъв начин може да се разбере, че в първите часове след обявяването и дори в първия ден имаше истерична, изключително емоционална реакция, защото наистина нямаше достатъчно информация", каза той.

През изминалите дни обаче правителството разпространи повече информация и създаде горещи телефонни линии, за да отговаря на въпроси, допълни той.

Днес руското министерство на отбраната предостави нови подробности за това кои мъже няма да бъдат засегнати от мобилизацията.

Специалистите в областта на високите и информационните технологии, критично важните служители във финансовия сектор и членовете на държавните медии, които участват във военната пропаганда на Кремъл, не трябва да получават повиквателни, тъй като работят в професии, "опазващи системата", заяви министерството.

Ръководителят на Комисията по отбрана в руския парламент Андрей Картаполов обясни във връзка със заминаването на много мъже, че според закона за мобилизацията има забрана резервистите да напускат страната.

Тъй като обаче Путин е наредил "частична" мобилизация, законът не се прилага, каза той, и пътуванията в рамките на Русия и в чужбина са разрешени. Въпреки това Картаполов препоръча на резервистите, които не са сигурни дали подлежат на мибилизация, сами да отидат в наборната комисия, за да изяснят положението си.