Кремъл заплаши и Финландия

Общество
15:33 - 19 Декември 2023
2123
Кремъл заплаши и Финландия

Руското външно министерство уведоми, че е привикало посланика на Финландия в Москва, с цел да изрази загрижеността си относно новия договор в областта на отбраната между Хелзинки и Вашингтон, съобщи агенция Ройтерс.

На 19-ти декември посланикът на Финландия в Москва беше привикан в руското външно министерство, където му беше съобщено, че

Русия няма да остане без реакция пред увеличаващия се военен потенциал на НАТО в близост до нейните граници, което се счита за заплаха за сигурността на Руската федерация.

Заявлението на говорителя на дипломатическото ведомство Мария Захарова отразява решителната позиция на Русия да предприеме необходимите стъпки за съпротива срещу агресивните действия на Финландия и нейните натовски съюзници, както твърди тя.

През изминалата седмица финландското правителство обяви, че се планира сключването на споразумение в областта на отбраната между Хелзинки и Вашингтон.

Според този договор ще има разполагане на американски военни сили и военна техника в подкрепа на отбраната на скандинавската страна. В текста на споразумението са определени 15 обекта и зони във Финландия, до които ще имат свободен достъп американските военни, където ще бъде възможно съхранение на военно оборудване и боеприпаси.

Това включва четири въздушни бази и военно пристанище. Подобни споразумения съществуват между САЩ и много държави в Източна Европа, както отбелязва информационната агенция Ройтерс.