Кремен Георгиев: Замяна на базови мощности с прохождащи технологии и ВЕИ е абсолютно несериозно

По-скъпо парно заради връщането на ДДС от 9 на 20% прогнозира шефът на Асоциацията на топлофикациите

Новини
11:15 - 05 Октомври 2023
3129
Кремен Георгиев: Замяна на базови мощности с прохождащи технологии и ВЕИ е абсолютно несериозно

"В териториалните планове трябваше да има нещо по-сериозно и адекватно. Вътре можеше да има доста по-адекватни от технологична гледна точка неща. Затова и станаха протестите. Тези планове бяха написани някъде, не бяха обсъждани с никого. Никой не знаеше как изглежда това, което беше внесено в Брюксел."

Това мнение изрази пред БНР Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

Замяна на базовите мощности с ВЕИ-та е абсолютно несериозно, подчерта Георгиев и продължи с критиките:

"Териториалните планове трябваше да дадат визия как ще изглежда енергетиката към края на този период. Но разни прохождащи към момента технологии от сорта на

водород – зелен, син, червен не звучат сериозно, тъй като това не е технология, която е масово използвана никъде по света все още."

Запитан защо постигнатото споразумение устройва една част от протестиращите, а не устройва друга, Кремен Георгиев уточни, че "има доста голяма разлика между двете сфери".

По думите му във времето до 2038 г., визирана в териториалните планове, миньорите ще добиват все по-малко въглища, докато тецовете има какво да правят през това време, за да могат да продължат да работят след това в друг вид.

"Централите трябва да се преобразуват в по-екологични. Има много варианти за това. Работи се по много зелени проекти – смяна на горивна база, газификация…"

Георгиев прогнозира по-скъпо парно през предстоящия отоплителен сезон заради връщането на ДДС от 9 на 20%.