Кремена Оксенкруг номинирана за „Музикант на годината“

Култура
15:56 - 06 Януари 2023
3483
Кремена Оксенкруг номинирана за „Музикант на годината“

Директорът на Симфоничния оркестър в Сливен Кремена Оксенкруг е номинирана за наградата „Музикант на годината", съобщиха от общинския пресцентър. Отличието е на предаването „Алегро виваче" на програма „Хоризонт" към Българското национално радио.

В началото на ноември м.г. Кремена Оксенкруг спечели наградата „Кристална лира" от Съюза на музикалните и танцовите дейци в България за ярки постижения в изкуството. Отличието й бе в категорията „Награда на публиката" – признание за яркото й дарование, за талантливите сливенски симфоници и за успешния им творчески сезон.

Оксенкруг бе номинирана и в категорията „Мениджмънт в музикалното и танцовото изкуство" - за Великденския концерт и за концерта „Мистерията на Паганини" през м.г. с участието на Сливенския симфоничен оркестър, които бяха приети възторжено от професионалната музикална общност и от любителите на класическата музика.

Кремена Оксенкруг е директор на Сливенската филхармония от септември 2021 година. В интервю за БТА тогава тя сподели, че целта й ще бъде  Сливен да стане музикален център, дестинация с културно значение и да има Симфоничен оркестър, с който гражданите да се гордеят.

Вече втори творчески сезон на сливенска сцена концертират звездни имена в областта на класическата музика.