Кресчендо и опъване на нерви в парламента - отписаха машините

Кирил Петков, Свиленски и Ананиев стигнаха до крясъци от трибуната заради хартиените бюлетини

Политика
16:00 - 01 Декември 2022
4108
Кресчендо и опъване на нерви в парламента - отписаха машините

Фалцет, крясъци и продължаващ часове наред спор за ремонта на Изборния кодекс обхванаха пленарната зала. Депутатите стигнаха до кресчендо по повод готвеното окончателно връщане на хартиените бюлетини в изборите с поправките в ИК, а най-изнервените оратори се оказаха съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков, колегата му от групата Настимир Ананиев и народният избраник от БСП Георги Свиленски. Дебатът стигна до окончателното махане на машините за първите редовни избори в страната - местните. Дотогава, поне според досега приетите текстове от ИК, устройствата остават в сила за евентуални предсрочни парламентарни избори. 

И тримата, в безкрайна процедура "по начина на водене" заради преждевременно прекъснат дебат по един от ключовите параграфи на проектозакона, вдигнаха тона и стигнаха до остри обвинения. 

Кирил Петков възропта срещу опит за цензуриране на неговите депутати от страна на председателстващия в този момент Росен Желязков (ГЕРБ).  

Ананиев пък намеси стари избори и заяви, че когато и той, и ексдепутатът от левицата Георги Кадиев излезли на вот, двамата имало идея да искат касирането му, защото имало договорки между СДС и БСП в изборните комисии да се преливат гласове от едната на другата формация и обратно, като думите на законотвореца от ПП днес дойдоха като опит да докаже дефицитите на хартиения вот. 

Йордан Цонев от ДПС, който също води заседанието, пък за пореден път обяви искането на Движението да се въведат сканиращи устройства, защото такава била практиката и в ЕС, и в САЩ. А на този фон отправи обвинение към ПП, че вещаели бунтове и нов сценарий с "белия автобус" от нощта на протестите през 2013 г. срещу кабинета на Пламен Орешарски, когато уличният бунт стигна до блокада на народните избраници. "Вие мен с бял автобус не ме плашете. Готов съм пак да седна в него", заяви от трибуната Цонев. 

A по повод масовия призив на ПП и ДБ довечера отново хиляди да излязат на демонстрация срещу хартията, Свиленски се разкрещя: "Заплашват българските народни представители с бунтове. Уважаеми, мястото ви е тук да решавате проблемите, не на улицата. Стига сте призовавали за бунтове, защото бунтовете ги видяхме. Тук има мнозинство, което да работи. Вие искате да саботирате работата – 22 процедури по начина на водене и само едно изказване по законопроекта - на Никола Минчев. Ако искате да работите, да го бяхте направили", избесня соцдепутатът. 

Междувременно в калабалъка на процедурните хватки и приемането на параграф от ремонтирания ИК като нов член от него, бе прието от мнозинството заличаването на машините за вота от първите редовни избори в страната - т.е. - местните през октомври 2023-а г. За тях народът ще гласува с хартии със сканиращи устройства, каквото предложение от ДПС бе прието в зала. 

 Гласуването на ГЕРБ, ДПС и БСП предизвика остра реакция в пленарната зала от страна на ПП, ДБ и Възраждане. В обяснение на отрицателния си вот Асен Василев (съпредседател на ПП - б.р.) заяви, че не намира повече смисъл да стои в залата заедно с депутатите от групата си и вкупом те я напуснаха. Същото, както вече заявиха на брифинг, правят и от ДБ, като двете формации призоваха за многохиляден протест пред НС срещу окончателното завръщане на хартията за изборите и "пенсионирането" на машините, за които бяха похарчени стотици милиони левове.