Кретащият Аякс си осигури евроучастие и напролет

Спорт
11:45 - 15 Декември 2023
2386
Кретащият Аякс си осигури евроучастие и напролет

Аякс победи АЕК с 3:1, за да си осигури европейски футбол и напролет. Амстердамци ще играят в плейофите на Лигата на конференциите. Два гола на Чуба Акпом и един на Кенет Тейлър донесоха радостта за нидерландския отбор.

Резултатът бе открит още в 5-ата минута. Минута преди това Домагой Вида можеше да си отбележи автогол, но вратарят спаси. При последвалия корнер стражът Йоргос Атанасиадис увисна и Акпом прати топката с глава в опразнената врата.

Само шест минути по-късно гърците изравниха. Никлас Елиасон изпълни статично положение и сложи топката на главата на Леви Гарсия, който с хубаво изпълнение преодоля Диант Рамай.

В 18-ата минута Стивън Цубер отправи прецизен удар, но той бе спасен от Рамай.

В 20-ата минута амстердамци отново поведоха. Кенет Тейлър получи кълбото в наказателното поле от Йорел Хато и с изстрел в долния десен ъгъл направи резултата 2:1.

14 минути по-късно Брайън Броби се справи с опеката на защитник и стреля, но стражът на гостите бързо затвори ъгъла и спаси.

Третото попадение за Аякс падна в 56-ата минута, като отново Акпом се възползва от грешка на Атанасиадис, който позволи топката да мине под плонжа му при удара на 28-годишния футболист, който иначе не бе силен, нито добре насочен.

11 минути по-късно Акпом можеше да оформи хеттрика си. Нападателят излезе очи в очи с вратаря на гостите, който този път се намеси.

В 85-ата минута Акпом пропусна нов златен шанс за третия си гол в двубоя, след като отново не преодоля Атанасиадис. В тази ситуация той подходи егоистично и реши да не подава, въпреки че двама негови съотборници се намираха на отлични позиции.

В добавеното време на срещата отново нападателят пробва късмета си. Атанасиадис обаче изби топката в ъглов удар.

С успеха Аякс събра 5 точки - с една повече от АЕК. Групата бе спечелена от Брайтън, като "чайките" завършиха с 13 пункта.