Крие ли гел лакът рискове за здравето?

Много безотговорни производители добавят токсичното трио от дибутил фталат (DBP), толуен и формалдехид към техните формулировки

Стил
13:28 - 11 Септември 2022
4137
Крие ли гел лакът рискове за здравето?

Много често сте чували твърдението, че гел лакът има опасен състав. Отчасти това е вярно. Много безотговорни производители добавят токсичното трио от дибутил фталат (DBP), толуен и формалдехид към техните формулировки. Те се абсорбират през нокътната плоча, удължените или подрязани кожички и страничните ръбове на пръстите. Тези вещества са токсични и отровни, така че продължителният контакт с тях може да причини сериозни здравословни проблеми: нарушения на репродуктивната система, бъбречна недостатъчност, увреждане на жлъчните пътища, тежки алергии.

За щастие, известните производители отдавна са изоставили такива добавки и са намерили достоен заместител за тях. Използвайки ги, можете да забравите за заплахата за здравето. Въпреки това обществеността не се успокоява, все по-често се чуват оплаквания, че други неестествени компоненти на лаковете се абсорбират през нокътната плоча и вредят на тялото. Този мит няма основание и се развенчава от един прост факт: ноктите са мъртва тъкан, през която нищо не може да се абсорбира. Ако мъртвите клетки на ноктите можеха да абсорбират вещества, които ги покриват, боядисването на косата - същите мъртви клетки - би било смъртоносно.

Въпреки това неправилното им прилагане или отстраняване може да бъде травматично. Също така момичетата, които са си направили професионален маникюр често се опитват да го премахнат в домашни условия, тъй като до края на експлоатационния живот на покритието може леко да се отдалечи от нокътя. Въпреки това, ако парчета от напукания гел лак бъдат откъснати, частици от повърхността на нокътя също ще бъдат отстранени заедно с гела, като по този начин допълнително ще го отслабят. Съответно за премахване на маникюр трябва да се свържете с вашия маникюрист.

Противниците на гел лаковете, които предпочитат да боядисват ноктите си с класически краткотраен състав, в крайна сметка се справят по-зле с ноктите си. Действайки върху нокътната плоча с ацетон или специална течност на всеки 2-3 дни, те постоянно оказват влияние, изтощавайки и изсушавайки ги. Гел лаковете не могат да изсъхнат естествено, за да станат твърди е необходимо да се провокира процесът на полимеризация. Това не може да стане без специални лампи.

Повечето от негативите отиват към UV лампите за изсушаване на лака. Твърди се, че сушенето им причинява рак на кожата, меланом и обезцветяване на кожата, появата на възрастови петна и много други кожни проблеми. Такива въздействия обаче са възможни, но теоретично, не и практически. Кожата може да се развали само при непрекъснато и продължително излагане на ултравиолетова радиация, а ръцете са в лампата най-много 2-3 минути, последвани от дълга почивка. В резултат на това такова въздействие не е по-вредно от блясъка на лампите, инсталирани във вашия дом.

Ако UV радиацията е толкова страшна за вас или вашия клиент, използвайте LED лампа. Сушенето в него отнема 10-30 секунди, не може да има вредно излъчване, което означава, че дори хипохондриците нямат повод за притеснение. Освен това на особено паникьосани или чувствителни клиенти може да се предложи слънцезащитен крем с висок SPF или дори специални ръкавици за маникюр, пише "Актуално".