Криели за допинга в плуването повече от седмица

Според националния селекционер, младежите са поели станозолола чрез протеинови барчета, паста за зъби или капки за нос

Спорт
21:14 - 23 Февруари 2021
2807
Криели за допинга в плуването повече от седмица

Допинг скандалът в българското плуване, който гръмна днес на обяд, е бил умишлено прикриван повече от седмица след официалното излизане на първите проби на тримата уличени национали.

Младите таланти в щафетата Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов са били проверени на лагера на държавния ни тим на басейна "Дианабад" на 4 февруари, а още на 18 февруари (четвъртък миналата седмица), им е било съобщено, че тестовете им са положителни за забранения от десетилетия изключително остър, но ефективен анаболен стероид станозолол, съобщава Би Ти Ви.

Надеждата на плувната школа от Велико Търново - Здравко Баблаков, сподели, че е бил уведомен още преди седмица от генералния секретар на федерацията и главен треньор Кристиян Минковски са пробата си. Пак тогава, Минковски е съобщил и на другите двама национали.

"Провериха ни на 4 февруари, а на 18, Минковски и лекаря на отбора д-р Любомир Петров ни казаха, че пробите ни са положителни. Тотален шок. Аз нямам реално обяснение как може такова нещо реално да се случи“, споделя Баблаков, който само на 18 години е на път да се сбогува с мечтата си да се превърне в голям шампион.

"Разочарован съм, не мислех, че по този начин ще приключи кариерата ми. Нито, че ще се стигне дотук, нито, че в плуването може да се случи подобно нещо. Даваха ни витамини, за които не знаехме какво съдържат, възможно е и да е имало и нещо прикрито", казва Здравко Баблаков.

Изключително нелепо звучи твърдението на опитен специалист като Минковски, който обяснил пред триото допингирани таланти, че най-вероятно този анаболен стероид е попаднал в организмите им чрез протеинови барчета, паста за зъби или дори капки за нос.