Криминалист пред Lupa.bg: 10 000 българки се продават в интернет

През последните години наблюдаваме истински бум на проституцията, призна МВР източникът

Крими
14:35 - 04 Декември 2019
5770
Криминалист пред Lupa.bg: 10 000 българки се продават в интернет

1000 проститутки предлагат секс услуги свободно в интернет. Това показва анализ за 2018 г., представен от главния секретар на сектор "Сигурност" Тихомир Безлов. Недоверчив репортер на Lupa.bg обаче реши да се допита да свои източници в МВР, които потвърдиха опасенията ни - броят на жените, които проституират онлайн, е доста по-голям.

Десет пъти повече от официалните данни са "уникалните момичета", които практикуват най-древната професия чрез профили в сайтове за запознанства и интимни обяви, сподели криминалистът пред Lupa.bg.

По думите му официалните данни се разминават с реалността, тъй като много трудно може да се отчете кои профили на момичета в интернет пространството са именно с цел припечелване на пари чрез секс услуги. В повечето случаи проститутките крият истинската си професия зад визия на нормални девойки, които просто търсят неангажиращи запознанства с мъже.

"Поне 10 000 е реалната бройка на проститутките в интернет пространство. Над хиляда са само в София, да не говорим колко палавници предлагат ласки в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Шумен, Плевен и другите големи градове", заяви нашият източник от МВР.

Затова и официалните данни на Центъра за изследване на демокрацията са занижени - според изследването на Безлов оборотът на вътрешния пазар за секс услуги е 220-250 млн. лева, а на външния - 900 млн. лева годишно. „Умножете това по 10 и може да говорим за по-меродавна сума“, отсече информаторът ни.

Главните причини за този ръст са уикенд туристите, които се възползват от нискотарифните полети и споделените апартаменти. "Спад в този пазар е имало през 2010-2011 г., когато бяха затворени много от апартаментите за плътски удоволствия. Затова търсенето и предлагането се прехвърлило в интернет - специализираните сайтове, фейсбук и приложенията за запознанства", съобщи Тихомир Безлов.

По думите му, цели 45% от потребителите на секс услуги се възползвали от интернет. Експертите на центъра успели да преброят едва 1000 "уникални момичета". Безлов и компаниятовсе пак признават, че бройката е доста относителна.

Според официалния доклад на проучване на Центъра за изследване на демокрацията расте още нелегалният пазар на горива, като през 2018 г. търговията в този сектор е завъртяла оборот от 600-700 млн. лева.

Проблемът е, че имаме много малко доказателства за този незаконен пазар, обясни Безлов.

За разлика от цигарите, където се хващали кутии, складове и камиони с незаконната стока, то при горивата залавянето било 0,1%. От центъра заедно с петролната и газова асоциация, МВР, митниците и НАП щели да направят по-подробно изследване, за да се установят реалните размери на нелегалната търговия с горива.

Големият спад е при нелегалната търговия с тютюневи изделия, която се е свила до 100 млн. лева. Според Безлов такова намаляване като у нас не е наблюдавано никъде другаде и било наш, български феномен.

Снимките са на реални момичета в специализиран сайт за платена любов, който, незнайно защо, функционира под носа на МВР от години.