Криминализират вноса на забранени препарати за растителна защита

Новини
17:44 - 21 Юли 2022
2329
Криминализират вноса на забранени препарати за растителна защита

Министърът на земеделието в оставка д-р Иван Иванов заяви на заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство днес, че следващата седмица ще се търсят възможности да бъде внесен текст, който криминализира вноса на забранени препарати за растителна защита.

Съгласно правилника за работа на Народното събрание имаме право да внесем повторно това законодателно предложение, коментира той. В работната среща участва заместник-министър Иван Христанов, както и експерти от Министерство на земеделието, съобщиха от ведомството.

По думите на ресорния министър в оставка ще се направи всичко възможно необходимите законодателни изменения да бъдат приети в най-кратки срокове, като по този начин ще се ограничи използването на непозволени препарати.

Той посочи още, че се чака становище от Министерството на правосъдието, което се бави повече от година. 

Представителите на бранша посочиха, че ограничаващ ефект би имало и увеличение на подпомагането за зимните пръскания. Д-р Иванов обясни, че може да се помисли за ръст на държавната помощ, което би могло да се включи в националния бюджет за следващата година, защото за 2022 г. възможностите са изчерпани. 

Иван Христанов информира, че постъпва оперативна информация от множество източници за натиск за внос на забранени препарати за растителна защита.

Според него те до голяма степен заместват официални, одобрени препарати, заради много по-добрите си цени, като има и няколко особено тежки случая, по които работят ресорните институции. Държавата прави всичко възможно да предотврати подобен род практики, като министър Иванов и целият политически кабинет приемат задачата за защита на здравето на населението, по отношение на храната на трапезата, като основен приоритет, акцентира заместник-министърът в оставка. Той предложи единна позиция на Консултативния съвет, която да очертае необходимостта от фокусирано внимание към този проблем и

провеждане на разяснителна кампания сред стопаните, с цел да се предотврати използването на забранени препарати за растителна защита. 

По време на заседанието бяха представени актуални данни за площите и производството на плодове и зеленчуци, бе обсъдена и възможността за разработване на технологични карти за биологично производство. Тема на разговорите беше също възможността за подпомагането на картофопроизводителите в следващия програмен период, като експертите от Министерството на земеделието обясниха, че разговорите с Европейската комисия продължават и България ще отстоява позицията си да се запази субсидирането им чрез обвързано подпомагане с новата ОСП.