Кримският мост е ударен с морски дронове

Украйна
22:01 - 17 Юли 2023
2958
Кримският мост е ударен с морски дронове

Официално комюнике от Киев все още няма за атаките на Кримския мост, но според украински медии са нанесени два удара с морски дронове между 3 и 3:30 ч. тази сутрин.

Морските дронове са нещо като малки моторници, дистанционно управляеми, които са носели по около половин тон експлозиви. Според окупационните власти в Крим опорните колони са устояли на удара. Повредено е едно от двете пътни платна. Точно тогава в този участък са преминавали две коли от руския град Белгород, които са пътували за почивка в Крим.

„Всички жители и гости на Крим ги умоляваме да използват пътните коридори през новите региони на руската федерация. Информация за нормализиране на движението ще бъде публикувана в най-скоро време“, каза Сергей Аксьонов, назначен от Русия за губернатор на Крим.

ЖП линията между тях, не е засегната. Движението на влаковете беше възобновено още на обяд.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини Съединените щати и Великобритания, че стоят зад атаката. След началото на руската агресия през февруари миналата година властите в Киев обявиха моста за легитимна военна цел.