Крипто кралят Сам Банкман-Фрайд ще лежи 25 години

Съдът е наредил да се конфискуват 11 млрд. долара от сметките му за обезщетение на измамените

Новини
10:43 - 29 Март 2024
919
Крипто кралят Сам Банкман-Фрайд ще лежи 25 години

Осъдиха на 25 години затвор крипто краля Сам Банкман-Фрайд, съосновател на крипто борсата FTX, която вече е фалирала, за измама, съобщава ББС.

FTX беше една от най-големите крипто борси, привличайки милиони клиенти, които използваха платформата за покупка и търговия с криптовалута.

Миналата година Фрайд беше осъден в Ню Йорк за пране на пари. Тогава беше установено, че той е взел повече от 8 млрд. долара от клиенти, като е използвал парите за закупуване на имоти, правел е политически дарения и е инвестирал и в други проекти.

Слуховете за финансови проблеми предизвикаха натрупване на депозити през 2022 г., ускорявайки срива на фирмата и разкривайки престъпленията на Банкман.

Тогава се установява, че е откраднал милиарди от клиенти преди фалита.

Преди да се прочете присъдата Банкман каза, че съжалява, а съдя Луис Каплан даде остра оценка на действия на крипто краля, като посочи, че той е и излъгал по време на показанията в процеса, когато е твърдял до последния момент, че не е знаел, че негови компании взимат парите на клиенти, които са поверени за съхранение, и са използвани за други цели.

Сам Банкман-Фрайд не се е разкаял за нанесените щети на клиентите му.

Съдът е наредил да бъдат конфискувани 11 млрд. долара от Сам Банкман и да бъдат използвани за обезщетение на жертвите. Вече са му кондускувани активи като акциите му в приложеннието за търговия Robinhood, което набра повече от 600 милиона долара, когато бяха продадени миналата година.

Екипът на Банкман ще обжалва присъдата му.

Всъщност някои определят 25-годишната присъда като късмет, понеже Фрайд е могъл да получи повече от 100 години затвор.

Екипът на Банкман-Фрид се застъпи за по-лека присъда от около пет до 6,5 години. Те казаха, че той не е бил насилник и посочиха, че има проблеми с психичното си здраве. 

"Жертвите искат парите си обратно и трябва да си ги получат", казва адвукатът на Фрайд Марк Мукаси в съда в четвъртък сутринта. "Осъдете го да работи упорито и раздайте всичко."

Бившият федерален прокурор Мичъл Епнър казва, че е "много изненадан" от решението, отбелязвайки, че Сам Банкман потенциално може да бъде освободен от затвора след около 13 години.

Експерти твърдят, че присъдата е подходяща. По този начин ще се предотвратят бъдещи престъпления, които може да извърши Фрайд.

Банкман не е първият осъден за измама с крипто валута. Карл Себастиан Грийнууд, който е работи в "кралицата на криптото" Ружа Игнатова, беше осъден на 20 години затвор миналата година за ролята си в убеждаването на милиони хора да инвестират повече от 4 милиарда долара в измамна валута OneCoin.