Криптовалутите вече могат да се съхраняват под кожата

Представиха портфейл за криптовалута Apex, който може да се имплантира

Актуални новини
22:40 - 15 Юли 2024
2515
Криптовалутите вече могат да се съхраняват под кожата

Базираните в САЩ компании Dangerous Things и VivoKey са разработили нов начин за съхранение на криптовалута. Портфейлът Apex Wallet се имплантира под кожата и позволява сигурно съхранение и изпращане на биткойни и други криптовалути с помощта на технологиите NFC и RFID.

Амал Граафстра, основател и главен изпълнителен директор на VivoKey Technologies и Dangerous Things, заяви, че имплантируемият чип Apex може да се използва не само за съхранение на криптовалута, а и за отключване на врати или плащане на покупки. Чипът поддържа няколко криптовалутни портфейла на различни блокчейн системи, включително Satochip, Seedkeeper и Status IM key, съобщи Decrypt.

Apex Wallet е хардуерно устройство с размерите на капсула за лекарства, което защитава данните, като ги съхранява под кожата на потребителя. Процедурата по имплантиране на чипа отнема само няколко секунди и се извършва с игла. След като чипът е инсталиран, потребителят може да управлява своя портфейл с криптовалута чрез мобилно приложение, като частните ключове и подписването на транзакциите се извършват директно в чипа.

"Приложението на телефона ви служи като интерфейс, но в него няма частни ключове. Частният ключ и самият процес на подписване на транзакция в мрежата на Биткойн или друга криптовалута се извършват в чипа" - обяснява Граафстра.

Вдъхновен от RFID чиповете, използвани някога за домашни любимци, Граафстра лично си имплантира чип през 2005 г. само за да отключва вратите си. "Първоначалният подтик за имплантацията беше чист мързел" - посочва той като допълва: "Исках да мога да влизам и излизам през тази конкретна врата, без да имам ключ или да се налага да нося нещо със себе си."

Граафстра отбелязва, че основната пречка пред широкото разпространение на технологията засега е липсата на очевидни сценарии за използване от повечето хора. Въпреки това той подчертава, че имплантираните чипове предлагат високо ниво на сигурност и удобство, тъй като не могат да бъдат изгубени или забравени.

Dangerous Things и VivoKey, стартирани съответно през 2013 г. и 2017 г., са специализирани в технологиите за безжична комуникация NFC и радиочестотна идентификация (RFID), адаптирани за инсталиране в човешкото тяло. Сред известните футуристи, които са подкрепили идеята на Граафстра, е предприемачът, подкастър и режисьор на документални филми Бриар Престидж, която документира процеса на имплантиране на чип на Dangerous Things в тялото си.

"Реалността е, че разполагате с много сигурен, ефективен хардуерен портфейл, който никога няма да загубите, няма да забравите, той е точно под кожата ви" - споделя Граафстра. Той обаче отбелязва също, че чипът може да бъде заменен или премахнат. В момента портфейлът Apex Wallet се предлага във форм-фактор Flex, който не е много миниатюрно на вид устройство, но е много тънък. Имплантируемият трезор струва 349 щ. долара.