Кристалина Георгиева: Харчете колкото можете и малко повече

Актуални новини
13:16 - 16 Януари 2021
4753
Кристалина Георгиева: Харчете колкото можете и малко повече

"Моля, харчете. Харчете колкото можете и малко повече".

За това призова Кристалина Георгиева. Тя участва в руския Гайдаровския форум, който се провежда в Русия от 2010 година. Организатори са Руската академия за национална икономика и администрацията на руския президент.

"Връщането към 2019 г. (след пандемията) не е необходимо. Трябва да изградим икономиката на утрешния ден. Нашата задача е да направим крачка напред в оценката на качеството на растежа", каза председателят на МВФ. 

Според нея инвестициите са необходими не само в областта на климата, но и за подпомагане на тези, които са загубили работата си в резултат на кризата, причинена от пандемията.

Междувременно Георгиева похвали мерките, предприети от руските власти за преодоляване на кризата, причинена от икономическите последици от пандемията, отбелязва ТАСС.

"Продължавам да се застъпвам за адаптирането на паричната и фискалната политика, които предпазват икономиката от колапс във време, когато умишлено ограничаваме както производството, така и потреблението. И искам да похваля Русия - Централната банка и министерството на финансите координирано направиха точно това. Те осигуриха защита на икономиката", продължи Георгиева.

"Страните с по-слаби основи преминават през икономическата криза много по-драматично. И обратно: страни като Русия, които са изградили солидни основи, са по-способни да издържат на шока. Силните основи имат значение", подчертава главата на МВФ.

МВФ също призовава световната общност да работи по проблема на неравенството вследствие на пандемията на коронавируса, с акцент върху минимизирането на щетите за нискоквалифицираните работници.

"След пандемията ни вълнува въпросът за равен растеж. След пандемиите винаги е имало въпрос за нарастващо неравенство", подчерта Кристалина Георгиева.