Кристалина Георгиева: Конфликтът в Близкия изток носи опасност от допълнителна радикализация

Нямаме намерение да бъдем фактор за това войната да стане по-жестока, заяви директорът на МВФ

Новини
21:10 - 01 Октомври 2024
1641
Кристалина Георгиева: Конфликтът в Близкия изток носи опасност от допълнителна радикализация

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева определи като "огромна трагедия" разрастването на конфликта в Близкия изток.

В първото си интервю за започващия днес втори мандат Георгиева коментира, че засега икономическите последици са основно за страните от региона.

В Ню Йорк на срещите на ООН Георгиева е обсъдила ситуацията с лидери на държавите, които са в съседство с конфликта:

"И това, което чувам от тях, разбира се, е голяма тревога. Разширяване на конфликта ще се отрази не само непосредствено на населението там, но ще се отрази на настроенията на хората в тези страни, опасност от радикализация е".

Кристалина Георгиева потвърди пълната подкрепа на Международния валутен фонд за Украйна и похвали доброто представяне на украинската икономика въпреки бушуващата руска война срещу страната.

Тя коментира и критиките срещу фонда заради оценката на икономическото представяне на държавата - агресор, Георгиева отговори, че това е задължение на фонда. Членовете му са разделени дали трябва да се оцени руската икономика или не, докато продължава войната срещу Украйна.

"Нямаме никакво намерение да бъдем фактор за това войната да стане по-жестока. Нашата цел е да помогнем на Украйна да премине преди през един много труден период от своята история и да бъде, да се надяваме, не толкова далече в бъдещето, мирна страна, която е напът да стане член на Европейския съюз", заяви тя пред БНР и БНТ.