Кристалина Георгиева: МВФ ще понижи прогнозите за растеж

Продължаващата война покачва цените, а инфлацията се ускорява, подчерта управляващият директор на фонда

Новини
14:39 - 21 Март 2022
1440
Кристалина Георгиева: МВФ ще понижи прогнозите за растеж

Международният валутен фонд (МВФ) ще преразгледа прогнозите си за растеж. Това заяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева в интервю за американската CBS. Като основна причина за това е военният конфликт в Украйна.

"Ние ще преразгледаме прогнозите си за растеж за тази година надолу, но те все още ще бъдат в положителна територия. Руската и украинската икономика заедно са 3,5% от световната икономика", заяви Георгиева.

Управляващият директор на МВФ подчерта, че най-важна в момента е последователността на събитията. Продължаващата война покачва цените, а инфлацията се ускорява.

"Какво правят централните банки? Те ще трябва да затегнат финансовите условия. Начинът, по който те калибрират между борбата с инфлацията и да не хвърлят студена вода върху възстановяването, ще бъде изключително трудна задача", коментира Кристалина Георгиева.

Шефът на международния валутен фонд коментира и позицията на Китай относно войната в Украйна.

"Проблемите, пред които е изправен Китай днес са толкова значими, че е много малко вероятно те да търсят още повече проблеми за икономиката си. Нека припомним, че растежът в Китай се забави драстично и точно сега Oмикрон удря страната с най-силната вълна от началото на Covid-19, подчерта Георгиева.

Тя допълни, че Китай търгува най-много с Европа, а едва след това със САЩ. Търговията с Русия е в размер на $150 милиарда, което е само една частица от глобалната търговия на Пекин.