Кристалина Георгиева на форум с Иванка Тръмп

На срещата в Абиджан беше приета декларация за действия и промени в политиките, насочени към овластяване на жените

Свят
22:47 - 18 Април 2019
3576
Кристалина Георгиева на форум с Иванка Тръмп

Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева и Иванка Тръмп се включиха в първата регионална среща на участващите в инициативата за овластяване на жените WeFi, която се проведе тази седмица в Абиджан, Кот д’Ивоар. Повече от 400 представители на правителства и частния сектор от 12 държави в Западна Африка се събраха на форума.

Инициативата за овластяване на жените WeFi беше оповестена по време на срещата на Г20 в Хамбург през 2017 г. с основна цел подпомагане и финансиране на жени предпиемачи. Световната банка беше поканена от САЩ и Германия да поеме управлението на голям тръст фонд заради дългогодишната работа и познания по въпроса. Сред страните донори в този тръст фонд са Австралия, Канада, Китай, Дания, Германия, Япония, Холандия, Норвегия, Саудитска Арабия, Южна Корея, Обединените Арабски Емирства, Великобритания и САЩ.

На срещата в Абиджан беше приета декларация за действия и промени в политиките, насочени към овластяване на жените. Изследване на Световната банка показа, че месечните печалби и продажби на компаниите, собственост на жени са съответно 34 и 38 на сто по-ниски от тези на компании, които са собственост на мъже.