Кристалина Георгиева призова за затягане на държавните разходи

Приоритети са инфлацията и стабилността на финансовите пазари, изтъкна управляващият директор на МВФ

Новини
12:22 - 12 Октомври 2023
1663
Кристалина Георгиева призова за затягане на държавните разходи

Три основни приоритета за Международния валутен фонд (МВФ) очерта днес в Маракеш управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева.

На първо място това е продължаващата битка с инфлацията. "Лихвените равнища в много развити страни се повишиха, но инфлацията все още не се е понижила до целевите нива. Борбата с инфлацията освен ценова стабилност е предпоставка за растеж на най-бедните", каза още Кристалина Георгиева на брифинг в рамките на годишните срещи на МВФ и Световната банка.

Тя допълни, че ценовата стабилност е от изключителна важност, дори при положение че повишаването на лихвите означава крехкият икономически растеж "да се залее със студена вода".

Вторият приоритет е да се запази стабилността на финансовите пазари,

които както видяхме в последните седмици и особено в САЩ и ЕС, се свързват с очакването, че високите лихвени проценти ще останат за по-дълго време, допълни управляващият директор на МВФ.

Третият приоритет е връщане на фискалната политика, така че да се осигури пространство за действие.

Необходимо е затягане и на преориентиране (държавните - б.р.) разходи,

каза още Кристалина Георгиева.

В началото на изявлението си пред медиите тя изрази "съжаление за загубата на животи" вследствие на войната в Украйна и вече в Близкия изток. Необходим е надзор над пазарите, добави ръководителката на Фонда.

Георгиева коментира и процедурите, свързани с набиране на нов капитал, който да послужи за финансиране на развиващите се страни.

Вече 40 страни, "част от тях големи, други по-малки, вече

са мобилизирали 40 млрд. долара във фонда, предназначен за подпомагане на по-малките и развиващи се икономики

(Resilience and Sustainability Trust)", допълни управляващият директор на МВФ.

Смятаме, че е възможно на тези срещи да показваме, че сме способни да ускорим гласа на развиващите се пазари. Очаквам в Изпълнителния съвет на Фонда африканските страни да получат ново място, така че техният брой да стане три, посочи Георгиева.

Георгиева посочи, че очаква на предстоящите срещи и пленарни заседания в рамките на Годишната среща да бъде постигнат напредък по отношение на формулата за разпределение на квотите на отделните държави в МВФ.